Tokrat prihaja seveda v drugačni družbi: v Gali hali na Metelkovi bo ob 19.00 nastopil v spremstvu mehiške pevke in režiserke Amande Acevedo, rojaka J. P. Shila in berlinske zasedbe Sometimes With Others.

The Invisible Blue Unicorns v Gali hali

Mick Harvey je na glasbeno prizorišče stopil s The Boys Next Door v Melbournu, prvo zasedbo, v kateri je bil s Cavom. Skupina se je po pridružitvi Rowlanda S. Howarda in selitvi v London konec leta 1970 preimenovala v The Birthday Party. Razpadla je leta 1983, Harvey pa se je pridružil The Bad Seeds in Crime & The City Solution.

Multiinstrumentalist je na svoji pet desetletji dolgi glasbeni poti med drugim sodeloval s PJ Harvey in sodeloval pri produkciji nekaterih njenih odmevnih albumov. Posvetil se je tudi ustvarjanju filmske glasbe, leta 1990 pa stopil na samostojno pot. Pozneje je sodeloval tudi s The Wallbangers, do danes pa naštel deset albumov in serijo singlov.

Ob stoletnici konca prve svetovne vojne je z britanskim piscem Christopherjem Richardom Barkerjem predstavil protivojne pesmi The Fall and Rise of Edgar Bourchier and The Horrors of War. V zadnjem obdobju je svoje poslušalce razveselil z dvema albuma – samostojno ploščo Five Ways to Say Goodbye in v duetu z Amando Acevedo. Ob njej ga na tokratni karavani po Evropi spremlja rojak J. P. Shilo, nekdanji član slowcore instrumentalne zasedbe Hungry Ghosts, ki se je s spustil v zvočno-eksperimentalne vode, leta 2019 pa objavil eksperimentalni rockovski album Invisible You. Poleg Harveyja sta se mu na tem pridružila bobnar zasedbe Sonic Youth Steve Shelley in Kim Salmon.

Večer bo uvedel Niko Novak. Foto: Slovenska kinoteka
Večer bo uvedel Niko Novak. Foto: Slovenska kinoteka

Berlinsko zasedbo The Invisible Blue Unicorns tvorijo kitarist in pevec Mika Bajinski, čelistka Marie-Claire Schlameus, basist Yoyo Röhm iz nemškega tandema Martin Dean, Kristof Hahn iz Swans in Pere Ubu na lap steel kitari. Med drugim bodo predstavili zadnji sound noir album Nous. Koncert bo uvedel Niko Novak.