Danny Elfman je plodovit avtor filmske glasbe, ki je med drugim podpisan pod glasbeno temo Simpsonovih, Spider-Mana, Mož v črnem in Predbožične more. Štirikrat je bil nominiran za oskarja in 14-krat za grammyja ter je stalni sodelavec Tima Burtona. Foto: EPA
Danny Elfman je plodovit avtor filmske glasbe, ki je med drugim podpisan pod glasbeno temo Simpsonovih, Spider-Mana, Mož v črnem in Predbožične more. Štirikrat je bil nominiran za oskarja in 14-krat za grammyja ter je stalni sodelavec Tima Burtona. Foto: EPA

Tožba je bila vložena približno tri mesece po tem, ko je v javnost prišla informacija, da ga je neka druga ženska, skladateljica Nomi Abadi, v svoji tožbi obtožila zelo podobnega obnašanja. Primer se je zaključil s poravnavo, v skladu s katero je Elfman tožnici plačal 830 tisoč dolarjev.

Sorodna novica Filmski skladatelj Danny Elfman obtožen spolnega nadlegovanja

Elfman je vse obtožbe Nomi Abadi kategorično zanikal, v javnost pa so prišle, ker ga je glasbenica javno obtožila, da zamuja z obroki svojega plačila poravnave.

Elfmanov predstavnik za javnost je za The Hollywood Reporter v četrtek komentiral: "Obtožbe neprimernega vedenja na račun gospoda Elfmana so neosnovane in absurdne. Njegova odvetniška ekipa preverja vse možnosti in se bo proti trditvam branila na sodišču."

Novi tožnica, ki jo sodni dokumenti navajajo zgolj kot Jane Doe XX, je bila leta 1997, ko ji je prvič pot križal 47-letni Danny Elfman, stara 21 let in je bila študentka na Newyorški filmski akademiji. V tožbi navaja, da je Elfman izkoristil svoj status v zabavni industriji, da jo je prisilil v sprejemanje obnašanja, ob katerem ji je bilo zelo neprijetno.

Začelo se je s tem, da se je pred njo pogosto slekel do golega in pričakoval, da bo ona ravnala enako. Na to je pristala, ker ga je dojemala kot dragocenega mentorja in je "ves čas čutila neenakovredno razmerje moči in pritisk, da se obnašam na določen način, če hočem, da se poznanstvo nadaljuje".

Postopoma je Elfmanu prešlo v navado, da je spal v njeni postelji in ji na neki točki razkril, da masturbira, medtem ko ona spi. "Njegovo razkritje, da je na njej masturbiral brez njene vednosti in pristanka" je bilo tudi povod za prekinitev njunega prijateljstva.

Zaščitni znak filmov Tima Burtona
Zdaj 70-letni Danny Elfman je že od osemdesetih let naprej eden najvplivnejših in najbolj iskanih skladateljev v svetu filma. V štiridesetletni karieri je spisal glasbo za več kot sto filmov, tudi za številne celovečerce Tima Burtona (Batman, Edward Škarjeroki, Beetlejuice), za Netflixovo uspešnico Wednesday in za številne stripovske spektakle (Doctor Strange in multivesolje norosti), za oskarjevske nagrajence (Dobri Will Hunting) in za ogromne uspešnice (Petdeset odtenkov sive). Poleg tega, da je zložil glasbo za Burtonovo predbožično moro, je tudi posodil glasu liku Jacka Skellingtona. Leta 2015 je prejel nagrado "Disneyjeva legenda", lani pa nagrado Združenja skladateljev in tekstopiscev za življenjsko delo.