Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik

Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik, glasbeni dokumentarni film
Premiera: ponedeljek, 1. 1., na TV SLO 1 ob 10.45
Ponovitev: sobota, 6. 1., na TV SLO 2 ob 20.50
Dokumentarni film je na ogled tudi na portalu RTV 365.


Novoletni koncert z Dunaja, dirigent Christian Thielemann, prenos iz Zlate dvorane Musikvereina s komentatorko Majo Moll
Prenos v živo: ponedeljek, 1. 1., na TV SLO 1 ob 11.15–13.45
Ponovitev: sobota, 6. 1., na TV SLO 2 ob 21.20

Film z naslovom Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik, je na televiziji Slovenija premierno zaživel na posebej primeren dan – 1. januarja. Na dan, ko ste lahko tradicionalno v novo leto vstopili v družbi Dunajskih filharmonikov, sta bila pol ure pred tem predstavljena tudi dva njegova člana iz Slovenije. Hrastnik prihaja iz Stopc nad Laškim, Petra Kovačič pa iz Tolmina.

Dokumentarni film gledalca popelje v svet Dunajskih filharmonikov in predstavi delo obeh glasbenikov, pokuka pa tudi v njuno zasebno življenje. Po besedah scenarista filma Daniela Celarca je film nastal v ciklu Slovenci v tujih filharmonijah, v katerem predstavljajo najboljše slovenske glasbenike v svetovnih orkestrih. Cikel so začeli leta 2019 v Berlinu s portretom berlinskega filharmonika Andreja Žusta, letos ga nadaljujejo s Petro Kovačič in Iztokom Hrastnikom. Spomnil je, da smo leta 2014 Slovenci po več kot sto letih dobili predstavnika v orkestru Dunajskih filharmonikov – kontrabasista Hrastnika, leta 2019 pa se mu je pridružila violinistka Petra Kovačič.

V 29-minutnem filmu so želeli na zanimiv, vizualno razgiban način predstaviti delo obeh članov orkestra. Posvetili so se zakulisju snemanja novoletnega koncerta na Dunaju, večji del filma so posneli poleti ob poletnem koncertu orkestra v Schönbrunnu, takrat so posneli tudi pogovore, poseben poudarek pa so namenili poteku zahtevne avdicije za sprejem v orkester.

Iztok Hrastnik. Foto: RTV Slovenija
Iztok Hrastnik. Foto: RTV Slovenija

O pomenu orkestra in kakovosti članov v filmu spregovorijo vrhunski glasbeniki svetovnega kova, kot so mezzosopranistka Elina Garanča, kanadski dirigent Yannick Nezet-Seguin, pa tudi predsednik uprave Dunajskih filharmonikov in violinist Daniel Froschauer ter kontrabasist Zoran Marković, ki je bil profesor Hrastnika tako na srednji glasbeni šoli kot na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Predpremierne projekcije v Slovenski kinoteki se je udeležila tudi Petra Kovačič, ki je na vprašanje, kako sama gleda na Dunajske filharmonike, odgovorila, da se ji zdi, da so "včasih kot fosili". So namreč eden redkih sestavov na svetu, ki močno spoštuje tradicijo. Sama v orkestru dobro izživi svojo konservativno plat, se v njem "počuti varno v tem, da se nekatere stvari ne spreminjajo". Ključno pri orkestru je spoštovanje sloga glasbe oziroma izvajanja, pravi violinistka.

Petra Kovačič. Foto: RTV Slovenija
Petra Kovačič. Foto: RTV Slovenija

"Na prvem mestu je kakovost"
Spregovorila je tudi o položaju žensk v orkestru. Da bi dosegli kvoto polovica žensk in polovica moških, bo po njenem mnenju še trajalo. Imajo pa, kot je ob tem poudarila, oboji enake možnosti na avdicijah, saj prvi dve etapi potekata za zaveso. "Na prvem mestu je kakovost," je poudarila in dodala, da iščejo ljudi, ki lahko nekaj povejo s svojo glasbo, se lepo vključijo v orkester in so tudi fizično ter psihično kos nalogi. Sama je sicer vesela vsakega novega člana.

Film je nastal v produkciji Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija. Idejno zasnovo in scenarij je oblikoval urednik oddaje Daniel Celarec, direktor fotografije, režiser in montažer Niko Karo.

Glasbeni dokumentarni film v vizualno razgibanem slogu z dinamično režijo in montažo spremlja delo in življenje obeh slovenskih Dunajskih filharmonikov. Foto: RTV Slovenija
Glasbeni dokumentarni film v vizualno razgibanem slogu z dinamično režijo in montažo spremlja delo in življenje obeh slovenskih Dunajskih filharmonikov. Foto: RTV Slovenija
RTV Slovenija vsako leto prenaša novoletni koncert z Dunaja, tudi 1. januarja 2024 se je prenos začel ob 11.15 na Prvem programu TV Slovenija, po predvajanju glasbenega dokumentarnega filma Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik. Foto: RTV Slovenija
RTV Slovenija vsako leto prenaša novoletni koncert z Dunaja, tudi 1. januarja 2024 se je prenos začel ob 11.15 na Prvem programu TV Slovenija, po predvajanju glasbenega dokumentarnega filma Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik. Foto: RTV Slovenija

Film Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik je bil premierno predvajan 1. januarja ob 10.45, tik pred novoletnim koncertom z Dunaja, ki ga vsako leto na prvem programu prenaša tudi Televizija Slovenija.

Tradicionalni novoletni koncert poteka pod dirigentsko taktirko maestra Christiana Thielemanna. Na koncertu, ki je 84. po vrsti, bo prvič zazvenelo devet od skupno 15 skladb programa. Med drugim bo v sklopu novoletnega koncerta premierno zazvenela priredba Quadrille WAB 121 avstrijskega skladatelja Antona Brucknerja. Prihodnje leto bo glasbeni svet zaznamoval veliko Brucknerjevo obletnico, saj bo 4. septembra 2024 minilo 200 let od skladateljevega rojstva. V prenosu bo koncertu mogoče prisluhniti v približno sto državah po svetu.