David Bowie z ženo Iman, leta 2010. Foto: Reuters
David Bowie z ženo Iman, leta 2010. Foto: Reuters
Po albumu Reality je David Bowie za deset let utihnil in neuradno je veljalo, da se je kameleon rocka upokojil. Nato pa je leta 2013 presenetil še s 25., izjemnim albumom The Next Day.

Bowie je zbirko sedmih novih pesmi posnel v newyorškem studiu Magic Shop, kamor je povabil tudi tamkajšnje džezovske glasbenike. Prvi singel, naslovljen preprosto Blackstar, prihaja 19. novembra. Pesem bo uporabljena tudi v novem broadwajskem muzikalu Lazarus.

Predstava bo odrska adaptacija oz. nadgradnja romana The Man Who Fell on Earth (Mož, ki je padel na Zemljo) Walterja Tevisa. Še najbolj znan je verjetno po svoji filmski adaptaciji iz leta 1976, v kateri je imel Bowie glavno vlogo. Pevec je besedilo za predstavo spisal v sodelovanju z irsko dramatičarko Endo Walsh, ki je podpisana tudi pod muzikal Once.

Blackstar bo obenem tudi pesem, uporabljena v uvodni špici nove serije The Last Panthers, trilerja v režiji Johana Rencka.

Od Kraftwerka ... do gregorijanskih himn?
Britanski The Times novi album opisuje kot "serijo dolgih, džezovskih solaž v kombinaciji z udarnim beatom, ki sta ga v sedemdesetih propagirala nemška benda Can in Kraftwerk." Na ploščku bo tudi "pridih gregorijanskih himn, soulovska sekcija, najrazličnejši elektronski beati in piski ter Bowiejev prepoznavni vokal." Skupni seštevek vsega naštetega je album, ki ga v Bowiejevih krogih opisujejo kot "totalno odbit projekt".

Bowiejev zadnji album, The Next Day, datira v leto 2013 - z Blackstar pa se očitno vrača k svojemu "zaščitnemu znaku" naslovov z vesoljsko tematiko, podpisan je že pod albuma Earthling, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars in pod pesmi Space Oddity in Starman.

Točen dan izida albuma Blackstar še ni znan, ampak številni sklepajo, da bo to 8. januarja, na Bowiejev 69. rojstni dan.