37-letni Petr Popelka je eden najbolj priljubljenih in najbolj iskanih dirigentov svoje generacije. Foto: Vojtěch Brtnický
37-letni Petr Popelka je eden najbolj priljubljenih in najbolj iskanih dirigentov svoje generacije. Foto: Vojtěch Brtnický

Predvideno je, da bo njegov mandat na Dunaju sprva trajal pet let, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Leta 1986 rojeni Popelka bo ta mesec končal svoj angažma kot glavni dirigent Norveškega radijskega orkestra v Oslu, za prihodnji dve leti pa ima še pogodbo kot dirigent Praškega radijskega simfoničnega orkestra.

Popelka je že sporočil, da namerava dunajsko občinstvo pridobiti tudi stran od tradicionalnih prizorišč. "Časi, ko samo udobno sedimo v koncertnih dvoranah in ljudje prihajajo k nam, so iz prejšnjega stoletja," je povedal in napovedal, da se poleg Schumanna, Mahlerja, Bartoka in Schönberga želi posvetiti tudi mladim skladateljem.

"Živimo danes in moramo igrati današnjo glasbo," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA napovedal dirigent, ki je tudi skladatelj. "A skladateljstvo je moja strast, ne moj poklic," je po navedbah APA poudaril 37-letnik.

Po stopinjah velikanov
Popelka bo na čelu Dunajski simfonikov nasledil Andresa Orozca-Estrado. Kolumbijec je lani odstopil, ker se je orkester odločil, da z njim ne bo podaljšal pogodbe. V preteklosti so bili med drugim glavni dirigenti orkestra Herbert von Karajan, Wolfgang Sawallisch in Georges Pretre.