Dubravka Tomšič Srebotnjak: od čudežnega otroka do glasbene mojstrice z dolgo kariero. Foto:
Dubravka Tomšič Srebotnjak: od čudežnega otroka do glasbene mojstrice z dolgo kariero. Foto:
Münchenski filharmoniki
Dubravka Tomšič Srebotnjak je nanizala sodelovanja s številnimi najbolj uglednimi svetovnimi orkestri. Foto: Münchner philharmoniker

Slovita pianistka je nastopila v londonski dvorani Cadogan Hall, kjer jo je spremljal orkester London Festival Orchestra, s katerim je odigrala koncert za klavir št. 5, imenovan tudi Emperor, skladatelja Ludwiga van Beethovna. S tem nastopom je Tomšič Srebotnjakova dopolnila seznam uglednih zasedb, s katerimi je do zdaj že sodelovala. Najznamenitejši med temi so londonski kraljevi filharmoniki, Staatskapella iz Dresdna, dunajski simfoniki, moskovski državni orkester, salzburški Mozarteum, münchenski filharmoniki in drugi.

Čudežni otrok iz Dubravnika
Dubravko Tomšič Srebotnjak lahko brez strahu, da bomo ustrelili povsem mimo, razglasimo za enega od čudežnih otrok v svetu glasbe. Leta 1940 v Dubrovniku rojena glasbenica, je imela namreč že pri šetih letih svoj prvi recital, po nasvetu pisanista Claudia Arraua pa je z dvanajstimi leti nadaljevala študij v Združenih državah, in sicer na sloviti newyorški akademiji Juliard School of Music. Tam je s sedmenajstimi leti tudi diplomirala.

Za svoje delo je Dubravka Tomšič Srebotnjak prejela tudi dve najvišji slovenski priznanji na področju kulture. To sta Prešernova in Župančičeva nagrada. Pianistka, ki je od leta 1987 posnela več kot 80 zgoščenk, je tudi dobitnica več mednarodnih priznanj. Med temi je tudi grand prix Lisztove družbe iz Budimpešte za najboljše delo z deli skladatelja Franza Liszta v letu 2003. Tomšič Sredotnjakova svoje znanje prenaša tudi na mlade rodove, saj je redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani.