9. Filharmonični festival baročne glasbe

Trojica festivalskih koncertov se bo v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji zvrstila ob januarskih petkih ob 19.30.

V središču festivala je Antonio Vivaldi, ki je skozi svoje najbolj popularne skladbe, neštetokrat preigravani skladatelj. Foto: Wikipedia
V središču festivala je Antonio Vivaldi, ki je skozi svoje najbolj popularne skladbe, neštetokrat preigravani skladatelj. Foto: Wikipedia

Ob instrumentalnem ciklu Antonia Vivaldija (1678–1741), v katerem bosta z orkestrom nastopili solistki – violinistka Patricija Avšič in violončelistka Klara Avšič –, bodo iz njegovega opusa odigrali še Koncert za dva violončela v g-molu, na sporedu je tudi Koncert za dve oboi v F-duru Tomasa Albinonija (1671–1751). Pod umetniškim vodstvom Ane Dolžan bodo kot solisti nastopili še violončelistki Petra Greblo in Alja Mandič Faganel ter oboista Sorin Crudu in Pietro Savonitto.

Drugi koncert v znamenju Händla
19. januarja bo koncert v celoti posvečen mojstru baročne opere Georgu Friedrichu Händlu (1685–1759). Filharmoničnemu orkestru bo dirigiral Federico Maria Sardelli. Kot solistka se bo pridružila Sophie Gallagher, ki bo odpela nekaj najlepših arij iz Händlove opere Alcina. Sopranistka je iz petja diplomirala na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu in magistrirala na Visoki šoli za glasbo v Ženevi. Redno sodeluje z ženevskim orkestrom Gli Angeli, od leta 2020 pa deluje v sklopu umetniške rezidence Brera Musica Umetnostne galerije Brera v Milanu.

Beneški baročni skladatelj Tomaso Albinoni. Foto: Wikipedia
Beneški baročni skladatelj Tomaso Albinoni. Foto: Wikipedia

Za sklep festivala znova Vivaldi
26. januarja bo znova odzvanjala glasba Antonia Vivaldija. Izvedli bodo dela, ki jih je zložil za beneško vzgojno-izobraževalno ustanovo revnih in osirotelih otrok Ospedale della Pieta, od koder so izšli številni vrhunski glasbeniki. Njihovi koncerti so bili v Vivaldijevem času pomemben del glasbenega življenja v Benetkah.

V ospredju bosta religiozni vokalno-instrumentalni skladbi Lauda Jerusalem (Hvali, Jeruzalem) in Beatus vir (Blagor človeku), v katerih bodo kot solisti nastopili pevci in pevke Zbora Slovenske filharmonije. V dvojici koncertov za violino, orgle in godala bosta kot solistki nastopili članici filharmoničnega orkestra Irina Kevorkova in Marika Przybyl, orgelske dele bo izvedel Tomaž Sevšek. Tudi zadnji festivalski koncert se bo odvil pod vodstvom Sardellija, ki velja za velikega poznavalca in poustvarjalca Vivaldijeve glasbe. Dejaven je tudi kot flavtist ter je uredil in posnel številne skladateljeve skladbe, napisal več študij ter dirigiral na svetovnih premierah in snemanjih mnogih Vivaldijevih oper. Leta 2007 je bil imenovan za nadaljevalca kataloga Vivaldijevih del.