Festival slovenskega jazza se začenja na Rimskem vrelcu v Kotljah, kjer bo drevi ob 20. uri nastopila makedonsko-slovenska zasedba Gjakonovski - Zadravec Quartet.

Festival bodo odprli Martin Gjakonovski na basu, Jože Zadravec na bobnih in tolkalih, Ratko Zjača na kitari in Vid Jamnik na vibrafonu. Foto: Jazz Ravne
Festival bodo odprli Martin Gjakonovski na basu, Jože Zadravec na bobnih in tolkalih, Ratko Zjača na kitari in Vid Jamnik na vibrafonu. Foto: Jazz Ravne

Festival bo v preostalih dneh ponudil nabor raznolikih slovenskih zasedb – od dueta do big banda – in prav tako raznolike dogodke, ki bodo potekali na več lokacijah na Koroškem in eden tudi na avstrijskem Koroškem, so sporočili s programa Jazz Ravne, ki je organizator festivala. Kot državo gostjo so predstavili Severno Makedonijo.

Natančen program 19. Festivala slovenskega jazza si lahko pogledate tukaj. Organizatorji sporočajo, da se septembra začne tudi 17. abonma Jazz Ravne, ki bo do maja prihodnjega leta prinesel 11 koncertov domačih in tujih zvezdniških imen.

Gjakonovski - Zadravec Quartet je projekt makedonskega basisa Martina Gjakonovskega in prleškega bobnarja Jožeta Zadravca, ki sta že stara znanca koroškega džezovskega programa. Pri izvedbi nekaterih tradicionalnih makedonskih melodij in predstavitvi avtorskega repertoarja se jima bosta pridružila na Nizozemskem živeči kitarist hrvaških korenin Ratko Zjača in domači vibrafonist Vid Jamnik.

Sorodna novica Skozi fotografije tudi do odgovora, kdo je glasbenik Zlatko Kaučič v vsakdanjem življenju

V naslednjem mesecu dni se bodo med drugim zvrstili koncertni preplet glasbene umetnosti in oblikovanja, okrogla miza, šola Jazz Ravne in koncert udeležencev šole, ulična fotografska razstava Matjaža Merčnika. Na ogled bo tudi razstava fotografinje Nike Hölcl Praper, ki je bila na ogled tudi že v Cankarjevem domu v Ljubljani. Razstava predstavlja – tako na odru kot v domačem okolju – bobnarja, tolkalca in skladatelja Zlatka Kaučiča, ki bo imel v prostorih koroške osrednje knjižnice na Ravnah tudi samostojni koncert.

"Ne trdimo, da bo festival predstavil najboljše, kar trenutno premore slovenska džezovska scena. A na odru bodo stale zasedbe in glasbeniki, ki so redni gostje ne le naših, pač pa tudi priznanih tujih odrov. Glasbeni izbor bo zadovoljil zaprisežene ljubitelje džeza, pa tudi občasne obiskovalce tovrstnih koncertov, saj so v programu zajete različne zasedbe," so napovedali v Jazzu Ravne.

Na festivalu bodo nastopile še naslednje zasedbe: Zala Črešnik Trio, Sašo Popovski Trio, Duo Atanasovski z gosti, Jani Šepetavec Quartet, Jazz Ravne Creative Youth Orchestra, avstrijski Duo Rudi Katholnig - Hans-Peter Steiner, Big Band RTV Slovenija in Vid Jamnik z gosti, Lira Quartet, z mladimi glasbenimi zanesenjaki bosta zvoke ustvarjala in jim jih predstavljala Jan Tomšič in Boštjan Gombač.