Glasba Hansa Zimmerja tokrat na dveh koncertih v ljubljanskih Križankah. Foto: EPA
Glasba Hansa Zimmerja tokrat na dveh koncertih v ljubljanskih Križankah. Foto: EPA

Na koncertih bo mogoče slišati odlomke iz uspešnic, kot so James Bond, Pirati s Karibov, Gladiator in Medzvezdje, pa tudi glasbo Zimmerjevega vzornika, skladatelja Ennia Morriconeja. Povezovalec dogodka bo Jonathan Linsley, zvezda angleške televizije, ki ga je bilo mogoče videti tudi v franšizi Pirati s Karibov.

Zimmer v svoji glasbi, ki temelji na združevanju sintetičnih zvokov s klasično orkestrsko glasbo, eksperimentira tudi z drugimi glasbenimi sredstvi, kot so jekleni bobni, havajska kitara, japonski inštrumenti, afriški bobni in razni zbori. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med drugim oskarja in zlati globus za Levjega kralja in grammyja za Viteza teme, so zapisali na spletni strani Festivala Ljubljana.

Od osemdesetih let prejšnjega stoletja je Zimmer ustvaril glasbo za več kot 150 filmov, med drugim za Dune: Peščeni planet, Ni čas za smrt, Gladiator, Tanka rdeča črta, Bolje ne bo nikoli, Deževni človek, trilogijo Vitez teme, Izvor, Thelma in Louise, Poslednji samuraj in 12 let suženj.

Hans Zimmer, hollywoodski upornik, britanska dokumentarna oddaja

Hans Zimmer, hollywoodski upornik
Danes, 19. 8., bo ob 21.10 na TV SLO 1 na ogled tudi dokumentarni film o Hansu Zimmerju v režiji Francis Hanly. Film prikazuje življenje enega najbolj plodovitih skladateljev filmske glasbe na svetu, ki pa ni nikoli pridobil formalne glasbene izobrazbe; klavir se je namreč učil igrati samo dva tedna. Izjemno rad je kršil pravila, zaradi svoje neposlušnosti so ga v Nemčiji izključili kar iz osmih šol, nakar sta se z mamo preselila v Anglijo.

Po končani šoli je sledil sanjam in se posvetil glasbi, v prihodu računalnikov in sintetizatorjev v 80. letih prejšnjega stoletja pa je tako prepoznal neskončne možnosti ustvarjanja in so tako kaj hitro postali stalni del njegovih kompozicij. Že za svoj prvi hollywoodski film, ki ga je opremil z glasbo, Deževni človek, je bil nominiran za oskarja.

S Hansom Zimmerjem za emmyje nominiran tudi Anže Rozman

Hans Zimmer je trenutno s slovenskim skladateljem Anžetom Rozmanom in Karo Talve nominiran za nagrado emmy; skupaj so ustvarili glasbo za epizodo britansko-ameriške naravoslovne dokumentarne oddaje Prehistoric Planet.

Sorodna novica Anže Rozman: Glasba slovenskega skladatelja izpod okrilja studia Hansa Zimmerja

Nakup studiev, kjer je snemala skupina The Beatles
Skladatelj je pred kratkim naznanil, da bo skupaj s partnerji prevzel snemalne studie britanskega BBC-ja v londonski četrti Maida Vale, kjer so svoje albume med drugim posneli The Beatles, David Bowie, Adele in Beyonce. Zimmer se je povezal s producentoma britanskega filmskega studia Working Title Films, od koder so prišli filmi, kot je Pravzaprav ljubezen, Štiri poroke in pogreb, Dnevnik Bridget Jones in Billy Elliot. Čeprav BBC ni razkril nakupne cene, pa so snemalne studie ocenili na 10 milijonov funtov (skoraj 12 milijonov evrov), obenem pa zagotovili, da bo kompleks ostal "središče za pionirsko ustvarjanje glasbe".

Nemški skladatelj je dodal, da želi "iz studiev Maida Vale narediti mesto, ki navdihuje, uči, ter s pomočjo tehnologije služi umetnosti in človeštvu", poroča BBC. Več milijonov vredna prenova bo ohranila izvirno fasado stavbe, prenovila obstoječe studie, ideja projekta pa je ustvariti neprofitno izobraževalno ustanovo.