V želji po boljšem življenju in zaslužku si na skrivaj
V želji po boljšem življenju in zaslužku si na skrivaj "sposodi" prihranke svoje tašče, denar pa po nasvetu prijatelja Janeza (Jernej Kuntner) pri lokalnem prevarantu Zlatku (Branko Đurić) “vloži v tuje trge”. Foto: Žiga Gašperin
Gregor Baković je bil prva režiserjeva izbira za to vlogo. Za svojo vlogo poštenega in naivnega delavca stare šole je prejel tudi vesno za najboljšo moško vlogo. Kot je povedal Bakovič v intervjuju za MMC, se mu zdi Johan zanimiv in simpatičen lik: "Če bi ga srečal na pivu in bi mi začel pripovedovati, kaj se mu je zgodilo, bi ga zelo rad poslušal." Že v scenariju je zasnovan enostavno in razumljivo, med snemanjem pa je igralec Johana nekoliko zbliževal s samim seboj. Z Maksimovićem sta pri tem odlično sodelovala, sledila sta predvsem cilju prepričljivosti in enostavnosti. Foto: Žiga Gašperin
Tanja Ribič, Johanova žena. Ko izve, da si je denar brez vprašanj sposodil pri njeni mami, se skupaj z njo odseli k prijatelju, kar Johana še toliko bolj potre. Foto: Žiga Gašperin

Film režiserja Slobodana Maksimovića bo na 1. programu TV Slovenija premierno predvajan danes ob 20.05. Na lanskem Festivalu slovenskega filma je Maksimovićev celovečerni prvenec, ki je nastal v produkciji TV Slovenija, prejel vesno za najboljši celovečerni film, za najboljšo glavno moško vlogo (Gregor Bakovič), za najboljšo stransko moško vlogo (Branko Đurić) in za najboljšo montažo (Jurij Moškon in Milan Milošević).
Bridka zgodba s humorno toplino, ki nosi smeh, solze in sporočilo o vztrajnosti
Grenka zgodba iz današnjih dni pripoveduje zgodbo Johana, ki v želji po lepšem življenju po prijateljevem nasvetu denar vloži v domnevno donosen posel z vrednostnimi papirji. Naložba se ne obrestuje, Johana zapusti žena, saj si je denar "izposodil" pri njeni mami, povrhu vsega pa Johana še odpustijo. Na srečo pa Johanu, ki se razočaran nad življenjem odloči ubiti, tudi to dejanje ne uspe.

Pošten delavec stare šole
Johan je predvsem naiven, pa tudi na neki način pošten delavec "stare šole", ki kapitalističnega sistema ne razume. Denar si na skrivaj izposodi z resno namero, da ga vrne, s presežkom pa naj bi sebi in ženi omogočil obnovo hiše in lepše življenje. Razmišlja, da je stvari mogoče urediti na pošten način in verjame, da ustni dogovori držijo. Je predstavnik tistega dela družbe, ki ga trenutni sistem zlahka prežveči in izpljune. Tudi Johan zaradi razočaranosti in sprijaznjenosti, pa tudi svoje naivne poštenosti dolgo meni, da se bodo stvari uredile same od sebe. Vzporedno njegovi zgodbi spremljamo vzpon novodobne estradne zvezde, ki se v intervjuju pritožuje, kako je preobremenjena s snemanji, kosili in s sprehodi s psom.
Čudna kombinacija med smehom in bridkostjo
Kot je film označil Gregor Bakovič, gre za nepretenciozen, neposreden, odkrit, lep film s ščepcem sarajevske poetike, film, ki "pokaže stvari takšne, kot so, pokaže vso stisko, a z veliko mero humorja, potem pa si reče: jaz sem film in se bom srečno končal."
Kot pravi Maksimović, življenje samo ves čas lovi ravnotežje med smehom in solzami, sam pa si želi, da bi prevladoval smeh. Film označuje kot življenjsko dramo ali življenjski film. "Najraje pa ga ne bi opredeljeval žanrsko; naj gledalci sami začutijo, ali se bodo smejali, jokali ali pa oboje. Film nosi lepo sporočilo o vztrajnosti in želim si, da bi čim manj ljudi obupavalo nad težkim življenjem," dodaja.
Prav to popolno zlitje med smehom in solzami je izpostavila tudi Štefka Drolc, ki v filmu igra dementno taščo glavnega junaka. Očaral jo je prav način, ki skozi ves smeh sproža neko bridkost. "Mislim, da ima Slobodan veliko zaslug s svojo vizijo, pogledom na svet, da mu je uspelo ujeti to čudno mešanico med smehom in žalostjo. Moram reči, da mi je zelo všeč. Upam, da bodo gledalci prepoznali in začutili sporočilo. Mislim, da Slovenci sami ne zmoremo te kombinacije, tega čudnega grenkega, bridkega in nenadne svetlobe in sonca hkrati," je dejala igralka.
Poleg Gregorja Bakoviča v filmu igrajo še Jernej Kuntner, Eva Derganc, Primož Petkovšek, Štefka Drolc, Martin Srebotnjak, Polde Bibič, Rafael Vončina in kot gost Branko Djurić.
Teden evrovizijskega filma
Film bodo v okviru Tedna evrovizijskega filma (EFW) predvajale tudi druge evropske javne televizije, na TV Slovenija pa se bodo v okviru EFW od 30. novembra do 8. decembra zvrstili filmi, ki so jih posnele javne televizije iz Španije, Srbije, Italije, Nizozemske, Bolgarije, Češke in Nemčije.