Na fotografiji je eden od udeležencev vsakoletne uprizoritve
Na fotografiji je eden od udeležencev vsakoletne uprizoritve "Bitke petih vojsk", ki jo prostovoljci postavijo v gozdu v bližini mesta Doksy na Češkem. Foto: Reuters
Sorodna novica Serija iz sveta Gospodarja prstanov prihaja septembra 2022

Zeleni griči, jase in gozdovi, ki nemalo spominjajo na slovensko pokrajino, so Novo Zelandijo v našo kolektivno zavest vpisali kot Srednji svet – prizorišče dogajanja obeh filmskih trilogij po Tolkienovi literarni predlogi, Gospodar prstanov in Hobit. Vseh šest filmov je režiral oskarjevec – in Novozelandec – Peter Jackson.

Še eno leto, preden bomo sploh videli kako epizodo
Na zelenem otoku se je pred kratkim končalo snemanje prve sezone epske fantazijske serije iz sveta Gospodarja prstanov. Zgodba nove serije bo postavljena v čas "tisoče let pred dogodki iz Tolkienovih romanov Hobit in Gospodar prstanov", spremljali pa bomo zgodbo skupinice protagonistov, napoveduje prvi uradni sinopsis. Nekateri liki bodo prepoznavni obrazi, drugi pa popolnoma novi. Serija na spored prihaja v septembru naslednjega leta.

Zdaj je uradno potrjeno tudi, da bo snemanje druge sezone v celoti potekalo v Veliki Britaniji. "Premik z Nove Zelandije v Veliko Britanijo je odraz naše strategije, da širimo svoj produkcijski domet in vlagamo v studie v Veliki Britaniji, kjer se snema že vrsta ključnih serij studia Amazon," so zapisali v izjavi za javnost.

Ostanki scene iz kraja Matamata na Novi Zelandiji, kjer so snemali originalnega Gospodarja prstanov. Foto: Reuters
Ostanki scene iz kraja Matamata na Novi Zelandiji, kjer so snemali originalnega Gospodarja prstanov. Foto: Reuters

Obeti visokih olajšav jih niso premamili
Na Novi Zelandiji bodo sicer dokončali poprodukcijo prve sezone, kar bo trajalo do junija prihodnjega leta. (Celotna prva sezona bo stala približno 465 milijonov dolarjev.)

Novozelandski minister za gospodarski razvoj Stuart Nash je sicer že izrazil razočaranje nad Amazonovo odločitvijo. Umika tudi ponudbo dodatne petodstotne davčne olajšave, ki so jo bili pripravljeni dodati že dogovorjeni dvajsetodstotni olajšavi.

Serije znova kapljajo po odmerkih
Amazon se je zavezal produkciji vsaj petih sezon nadaljevanke, v skupnem seštevku bo to tako najdražja produkcija v zgodovini televizije. Serijo bodo na svoji pretočni platformi istočasno ponudili na 240 svetovnih trgih, in to v tedenskih odmerkih.