Peter Greenaway bo naslednje leto predstavil poseben projekt, povezan s sliko Las Meninas. Foto:
Peter Greenaway bo naslednje leto predstavil poseben projekt, povezan s sliko Las Meninas. Foto:
Peter Greenaway
Peter Greenaway se je najprej navdušil nad likovno in šele kasneje nad filmsko umetnostjo. Foto: EPA

Gre za nadaljevanje projekta, ki ga je Greenaway pripravil že lani, ko so Nizozemci slavili 400-letnico rojstva slikarja Rembrandta Harmenszoona van Rijna. Britanski režiser je tedaj v muzeju Rijksmuseum na slovito Rembrandotovo sliko Nočna straža projiciral podobe, zaradi katerih je slika "oživela". Nekaj podobnega bo Greenaway naslednje leto naredil v Pradu. Tokrat bo začasno nekoliko preobrazil sliko Las Meninas španskega baročnega slikarja Velazqueza.

O Nočni straži tudi v filmu
Peter Greenaway svojo strast do likovne umetnosti dokazuje tudi drugače. Nedavno je namreč dokončal film o že omenjeni Rembrandtovi sliki Nočna straža. V filmu z naslovom Nightwatching je Rembrandta odigral Martin Freeman, poleg slike pa je v središču pozornosti tudi slikarjevo romantično življenje.

Najprej je bilo slikarstvo
Kdor pozna osebno zgodovino Petra Greenawaya, se ne čudi njegovi strasti do projektov, ki so tako ali drugače povezani s tako imenovanimi lepimi umetnostmi. Kot mladenič si je namreč Greenaway želel postati slikar. Slikarstvo - šolal se je za stenskega slikarja oziroma freskanta - je Greenaway študiral na šoli Walthamstow College of Art, vendar pa ga je vedno bolj "vleklo" k filmu. O karieri filmarja je začel razmišljati, ko ga je navdušil evropski film; še posebej so ga prevzeli Bergman in režiserji francoske smeri nouvelle vague.

Zasebno je Peter Greenaway še naprej gojil ljubezen do likovne umetnosti. Leta 1992 je tako njegovo slikarsko umetnost predstavila celo razstava 100 Objects to Represent the World (100 objektov, ki naj predstavijo svet) v prostorih dunajske umetniške akademije in palače Hofburg na Dunaju.