Foto:
Foto:
Diego Maradona in Emir Kusturica
Emir Kusturica zna povezati zabavno s koristnim. Najnovejši film je tako posvetil svojemu nogometnemu idolu, Diegu Maradoni. Foto: EPA

Film Maradona by Kusturica predstavlja argentinsko nogometno legendo od njegovega vzpona do zasvojenosti s kokainom, kar mu je po lastnih besedah preprečilo, da bi postal še večji igralec.

Filmski kritiki niso spregledali precejšne navzočnosti samega režiserja v filmu, saj se ob ogledu zazdi, kot bi se želel Kusturica družiti s svojim športnim junakom in se nato s tem bahati.

V dokumentarcu, ki je bil predvajan zunaj tekmovalne konkurence, se je režiser posvetil tako športnikovemu razmišljanju in poteku njegove kariere kot podivjanim oboževalcem. Glavni protagonist filmu že vnaprej zagotavlja uspeh po vsem svetu, vendar pa bi lahko bili Maradonovi oboževalci razočarani nad njegovo informativno vrednostjo. V film je na primer vključena precejšna kopica golov, za katere gledalec ne izve, kdaj in kje jih je nogometaš zadel.

Nogometaš, ki je zadel gol 20. stoletja
Izjema sta dva gola, ki ju je Maradona zadel na tekmi z Anglijo na svetovnem prvenstvu leta 1986. Enega je zadel, kot je sam to poimenoval, z "božjo roko", drugega pa s sijajnim prebojem mimo angleške obrambe. Ta je v filmu označen kot zadetek 20. stoletja, oba gola pa se v filmu kar nekajkrat ponovita.

Koga ima rad in koga sovraži?
Kusturica se Maradoni pridružuje v mnenju, da je ta poteza z žogo pomenila zmago nad vsemi "grehi" kolonialne Anglije, in ga pusti, da se razgovori o njegovi ljubezni do Fidela Castra in sovraštvu do Georgea W. Busha. V film so vključeni tudi posnetki protestov v Južni Ameriki in na Balkanu ter pet izsekov iz animiranih filmov, usmerjenih proti Margaret Thatcher in Ronaldu Reaganu, spremlja pa jih skladba God Save the Queen v izvedbi punkerjev Sex Pistols.

M. K.