Leta 1993 se je skupina umetnikov in aktivistov odločila, da
Leta 1993 se je skupina umetnikov in aktivistov odločila, da "zaskvota" nekdanje vojašnice JLA, nocoj pa se tam dogaja Benefit za delovanje Protirasistične fronte brez meja - pod motom Za skupen boj proti kriminalizaciji migrantov. Foto: BoBo

Nocoj na prav tej lokaciji organizirajo benefit za delovanje Protirasistične fronte brez meja - pod motom Za skupen boj proti kriminalizaciji migrantov.

Pri dogodku gre za odziv na naraščajočo represijo več strani, ki se je vzpostavila kot odgovor na novodobne migracije. S praktičnega vidika pa gre za vsemetelkovski benefit, na katerem zbirajo sredstva, potrebna za nadaljnje solidarnostne kampanje in gradnjo samoorganizirane skupnosti.

"Strategije se sproti podirajo in spreminjajo, a z vsako se odpirajo popolnoma nove razsežnosti omejevanja in zavajanja ljudi: danes bodeča žica ni več žica, temveč tehnična ovira, begunci so nenadoma teroristi, varnost zagotavlja vojska in popoln nadzor, vse, kar je novo, pa se enači s strahom. Dobrodošli v krasni novi svet," so zapisali organizatorji v najavi dogodka.

Celotni program si lahko pogledate na tej povezavi.


Na solidarnosti temelječa politika deležna kazni

Kot odgovor na skrajne odzive tako oblasti kot ljudi se je oblikovala Protirasistična fronta brez meja. Ta povezuje posameznike in skupine v izgradnji drugačne politike, ki temelji na solidarnosti. Kot pravijo, se že od samega začetka soočajo s kriminalizacijo, posamezniki znotraj Fronte pa so v zadnjih mesecih prejeli več kot 4.000 evrov kazni zaradi delovanja na terenu.

Pri Fronti opozarjajo še, da je svoboda gibanja pravica vsakega posameznika in ne privilegij, zato po njihovem mnenju prebežniki ne potrebujejo usmiljenja, temveč spoštovanje, solidarnost in človeško dostojanstvo.

Med drugim bodo nastopili Mirko, N’toko, Samo Boris in M53 v Gala Hali, v Channel Zero zasedbi Nevemnevem in Haiku Garden, v Bizzarnici pri Mariči bo na ogled gledališka predstava Dolores. Po drugih klubih pa se obeta še več razstav, razgovorov in DJ-setov.