Ob koncu današnje slovesnosti na sedežu Unesca so zastavo ZDA dvignili poleg zastav drugih držav članic Unesca. Foto: AP
Ob koncu današnje slovesnosti na sedežu Unesca so zastavo ZDA dvignili poleg zastav drugih držav članic Unesca. Foto: AP
Sorodna novica ZDA se z julijem vračajo v Unesco, ki so ga s koncem 2018 zapustile skupaj z Izraelom

"V teh časih delitev, pretresov, celo eksistencialnih groženj človeštvu, spet potrjujemo svoje zavezništvo tukaj in zdaj," je na slovesnosti v Parizu dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay, ki je bila v preteklosti tudi francoska ministrica za kulturo. Dodala je, da je vrnitev ZDA v Unesco pred približno dvema tednoma okrepila univerzalnost te organizacije.

Prva dama ZDA Jill Biden je na slovesnosti med drugim dejala, da sta s soprogom, predsednikom ZDA Joejem Bidnom, zelo ponosna, da so se ZDA spet pridružile Unescu.

V govoru na sedežu Unesca v Parizu je Jill Biden, ki je na prvem uradnem obisku v Franciji, odkar je njen mož postal predsednik ZDA, še dejala, da je "boj Washingtona za vrednote, kot so demokracija, enakost in človekove pravice", lažji, če je Amerika del svetovne skupnosti.

"ZDA tega ne morejo storiti same, vendar moramo pomagati pri vodenju. Zato smo tako ponosni, da smo se vnovič pridružili Unescu," je še dejala.

Hkrati je po poročanju opozorila, da številnih velikih izzivov ni mogoče rešiti v izolaciji, ter menila, da je izobraževanje eno najpomembnejših skupnih orodij za oblikovanje prihodnosti in spreminjanje sveta. Unesco je bil po njenih besedah ustanovljen v duhu izmenjave idej, odprtosti umov in orodij, ki bodo ljudem omogočila nadaljnji razvoj.

ZDA tokrat v Unesco vstopajo že tretjič, izstopile so pod predsednikom Reaganom in nato še pod Trumpom. Foto: AP
ZDA tokrat v Unesco vstopajo že tretjič, izstopile so pod predsednikom Reaganom in nato še pod Trumpom. Foto: AP
Sorodna novica Članice Unesca z izjemo desetih glasovale za vnovični sprejem ZDA

Ob koncu današnje slovesnosti na sedežu Unesca so zastavo ZDA dvignili poleg zastav drugih držav članic Unesca.

Izstop je bil projekt Trumpovega mandata
Da se želijo ZDA po približno petih letih in pol vrniti v Unesco, je postalo znano junija letos.
V političnem sporu v povezavi z bližnjevzhodnim konfliktom, ki je dolga leta metal senco na delo Unesca, so ZDA najprej leta 2011 ukinile svoje prispevke za Unesco, nato pa konec leta 2017 med mandatom takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa napovedale izstop iz te organizacije Združenih narodov. ZDA in Izrael sta takrat Unesco obtožila pristranskosti in politizacije.

Ko je Azoulay leta 2017 prevzela položaj generalne direktorice Unesca, si je zadala nalogo, da to organizacijo popelje iz krize in kot eno od prednostnih nalog določila, da se ZDA vrnejo v Unesco.

V preteklosti so ZDA iz Unesca izstopile že leta 1984 pod takratnim predsednikom Ronaldom Reaganom in se organizaciji po skoraj 20 letih znova pridružile oktobra 2003.