Univerza v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Univerza v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Z akreditacijo doktorskega študijskega programa umetnost se ljubljanska univerza in z njo Slovenija postavlja na zemljevid držav, ki umetniškemu raziskovanju omogoča enakopraven razvoj in enakovredno obravnavo z vsemi ostalimi predhodno akreditiranimi znanstvenimi doktorskimi študijskimi programi, so sporočili z Univerze v Ljubljani (UL). Prvi vpis načrtujejo že v študijskem letu 2024/2025.

Sodelovanje trojice umetniških akademij in trojice fakultet
Na univerzi so poudarili še, da se v našem kulturnem in univerzitetnem prostoru z akreditacijo tega programa obeta pomembna dopolnitev, saj odpira možnost tretjestopenjskega izobraževanja na področju umetnosti tudi v Sloveniji.

Doktorat umetnosti predstavlja kvalitativno nadgradnjo prve in druge bolonjske stopnje izobraževanja v umetnosti in je enakovreden tretjestopenjskemu izobraževanju v znanosti. Štiriletni program bodo izvajale vse tri umetniške akademije – Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), Akademija za glasbo ter Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) – v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo, Biotehniško fakulteto in Naravoslovnotehniško fakulteto.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je pred začetkom študijskega leta 202/21 preselila v nove prostore na Aškerčevi ulici 5. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je pred začetkom študijskega leta 202/21 preselila v nove prostore na Aškerčevi ulici 5. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Program bo omogočal izobraževanje na desetih umetniških področjih: likovna umetnost, oblikovanje, glasba, gledališče, radio, film, televizija, krajinska arhitektura, arhitektura in oblikovanje tekstilij in oblačil ter pridobitev novega, umetniškega naziva doktor oziroma doktorica umetnosti.

Holistično zasnovan novi študijski program
Študijski program je zasnovan premišljeno in po zgledu nekaterih najboljših programov v tujini, njegove prednosti pa so njegova holistična zasnova, prehajanje med raziskovalnim, praktičnim in teoretičnim delom ter možnosti za mednarodno sodelovanje. Tudi v prihodnje si bo vseh šest članic univerze, izvajalk omenjenega doktorskega programa, dejavno prizadevalo za odpiranje prostorov umetniško-raziskovalnega delovanja, so zapisali v sporočilu za javnost, so še sporočili z UL.

"Temeljni cilj študijskega programa je izobraziti doktorande za opravljanje najzahtevnejših del in nalog v umetniškem okolju, za samostojno umetniško-raziskovalno delo na širšem področju umetnosti in enakovredno vključevanje na mednarodni trg dela in v umetniško-raziskovalno okolje ter hkrati vzpostaviti možnosti za nadaljevanje študija na podoktorskih umetniških študijskih programih," je sporočila Barbara Predan, prodekanja ljubljanske ALUO-ja.