Galerija UL domuje v prostorih nekdanjega deželnega dvorca. Foto: Rok Omahen
Galerija UL domuje v prostorih nekdanjega deželnega dvorca. Foto: Rok Omahen

Galerija UL domuje v prostorih nekdanjega deželnega dvorca, kjer je danes sedež Univerze v Ljubljani. Opoldansko odprtje galerije je bilo uvod v pester umetniški popoldan na ljubljanskem Kongresnem trgu. Osrednje dogajanje se bo začelo ob 17. uri s predstavitvijo knjige Mateje Gaber z ljubljanske Filozofske fakultete Minezang, v kateri avtorica prvič v slovenskem prostoru predstavi nemško srednjeveško ljubezensko liriko, njen pomen za svetovno literaturo in umestitev v srednjeevropski kulturni prostor.

Mateja Gaber bo predstavila delo Minezang o nemški srednjeveški ljubezenski liriki. Foto: Založba Univerze v Ljubljani
Mateja Gaber bo predstavila delo Minezang o nemški srednjeveški ljubezenski liriki. Foto: Založba Univerze v Ljubljani

Umetniško dogajanje na Kongresnem trgu bo sicer povezovalo umetniško ustvarjalnost desetih članic sveta za umetnost UL-ja. Program prinaša lutkovno predstavo Pedagoške fakultete, modno revijo z improvizirano glasbeno spremljavo, ki jo pripravljata Naravoslovno-tehniška fakulteta in Akademija za glasbo, razstavo likovnih del (Fakulteta za arhitekturo, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo – AGFRT ter Akademija za likovno umetnost in oblikovanje – ALUO) ter projekcije videov in filmov s sodobnimi glasbenimi kompozicijami, pri katerih sodelujejo Biotehniška fakulteta, ALUO, Akademija za glasbo ter AGRFT.

Pripravili so tudi okroglo mizo z naslovom Menedžment v kulturi (Ekonomska fakulteta in Fakulteta za družbene vede). Dogajanje pa bo zvečer sklenil koncert Big Banda Akademije za glasbo, ki se bo začel ob 21. uri.

"Z dnevom za umetnost Univerze v Ljubljani skušamo opozarjati na to, da je umetnost integralni del družbenega tkiva in da je zatorej tudi zadostno financiranje umetniške in kulturne dejavnosti ključno za aktivno in urejeno družbo," je o dnevu umetnosti povedal režiser dogodka in študent gledališke režije na AGRFT-ju Bor Ravbar. In še: "Obenem ta vloga umetnosti predpostavlja, da bomo delavci in tudi študentje, ki vstopamo na to polje, v kulturi to svojo vlogo razumeli in jo tudi aktivno uresničevali."