Roberto Saviano je pod policijsko zaščito vse od leta 2006, ko je izšla njegova knjiga Gomora, v kateri je razkrival delovanje in razpredenost neapeljske mafije, znane kot Camorra. Foto: AP
Roberto Saviano je pod policijsko zaščito vse od leta 2006, ko je izšla njegova knjiga Gomora, v kateri je razkrival delovanje in razpredenost neapeljske mafije, znane kot Camorra. Foto: AP

Sicer se je sodišče v Rimu zadovoljilo s simbolično kaznijo, saj je tožilec zahteval denarno kazen v višini 10.000 evrov. Odvetniki Giorgie Meloni, ki je oktobra 2022 postala prva italijanska premierka, pa so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa zahtevali odškodnino v višini 75.000 evrov.

Obtožbe so se nanašale na dogodek, ki se je zgodil, še preden se je Meloni zavihtela na čelo italijanske vlade. Decembra 2020 jo je Saviani namreč v televizijskem intervjuju označil za barabo (ita. bastarda), medtem ko je govorila o utopitvah migrantov in bila kritična do nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante.

Saviani je podobne besede namenil tudi zdajšnjemu podpredsedniku vlade Matteu Salviniju, sicer ministru za promet in vodji desničarske stranke Liga.

Sorodna novica Saviano vrača žogico Salviniju: "Vi ste mafijski minister."

"Vlada poskuša ustrahovati tiste, ki razkrivajo njene laži," je po izreku sodbe dejal Saviano. "Ob absurdu, da me je pred sodišče pripeljala premierka, ker sem jo kritiziral, za pisatelja ni večje časti, kot to, da imajo njegove besede takšno moč. Ko se bodo nekega dne spraševali, kako je bilo mogoče, da so vsi ti ljudje umrli na morju, mojega imena ne bo med sokrivci," je poudaril pred izrekom sodbe.

Proces proti Savianu se je na rimskem sodišču začel novembra 2022. Organizacije za svobodo tiska so odtlej večkrat kritizirale dejstvo, da je obrekovanje v Italiji kaznivo dejanje. Čaka ga še en sodni proces, ker je Salvinija ob neki drugi priložnosti označil za ministra podzemlja.

Sicer Giorgia Meloni zaradi obrekovanja toži tudi Briana Molko, pevca skupine Placebo, njena sestra Arianna pa karikaturista. Glasbenik je premierko med julijskim koncertom v Italiji označil za "rasistko", "fašistko" in "sranje", njeno sestro pa je zmotila karikatura, ki jo je objavil Mario Natangelo, novinar levičarskega dnevnika Fatto Quotidiano. Arianna Meloni, sicer žena ministra za kmetijstvo Francesca Lollobrigide, je karikaturist upodobil v postelji s temnopoltim moškim.

Karikaturo spremlja besedilo, v katerem moški vpraša "Kaj pa tvoj mož?", njen odgovor v karikaturi pa se glasi: "Ne skrbi, on preživlja svoje dneve v boju proti etnični zamenjavi." Lollobrigida, ki velja za tesnega zaveznika premierke, je aprila sprožil val ogorčenja v domovini, ko je javno opozarjal pred "etničnim nadomeščanjem" Italijanov s prebežniki, medtem ko se država trudi obrniti trend nizke rodnosti v državi.

Stranka Bratje Italije, na čelu katere je Giorgia Meloni, je nastala na temelju postfašističnega gibanja, ki so ga po drugi svetovni vojni ustanovili privrženci nekdanjega italijanskega fašističnega diktatorja Benita Mussolinija.