Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič opozarja, da obstaja med slovenskim političnim prostorom in kulturo stena. Foto: BoBo
Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič opozarja, da obstaja med slovenskim političnim prostorom in kulturo stena. Foto: BoBo
Miran Zupanič in Mitja Čander
Mitja Čander vidi moč Nacionalnega sveta za kulturo ravno v njegovi nemoči oziroma v tem, da nima izvršilne moči, zaradi česar lahko skrbi za refleksijo kulturne politike. Foto: BoBo
Viba
V predlogu zakona o Slovenskem avdiovizualnem centru Miran Zupanič kot dobro rešitev izpostavlja združitev Slovenskega filmskega centra in Filmskega studia Viba film, problematični pa se mu zdita sestava sveta centra ter razmerje med direktorjem in strokovno-programskimi komisijami. Foto: BoBo

Zupanič je v uvodu med drugim spomnil, da se članom sveta septembra izteče mandat. Kar se kvantitete tiče, jim bo težko kar koli očitati, pravi, pa tudi dinamika sej je bila takšna, da kaže na spremljanje aktualnega dogajanja v političnem prostoru in v kulturi. Na večino tem so se odzvali proaktivno, pri odpiranju razprav pa so si po njegovih besedah prizadevali, da so vanje vključevali strokovno javnost.

Ves čas so si tudi prizadevali za dialog s politiko, vendar na drugi strani ni bilo pripravljenosti zanj. "Obstaja stena med slovenskim političnim prostorom in kulturo. Politika s kulturo ne vodi vsebinskega dialoga, poleg tega politiki velikokrat ne držijo svoje besede," je dejal Zupanič.
"Zgodba se ponavlja"
Tudi članica sveta Meta Hočevar meni, da politike kultura in umetnost ne zanimata, dokaz za to pa je ravno odnos do NSK-ja. Član sveta Mitja Čander opozarja, da se zgodba ponavlja: vsak nov minister najprej izkaže zanimanje za NSK in poudarja dialoškost, nato pa se vedno redkeje udeležuje njihovih sej. Sam moč NSK-ja vidi ravno v njegovi nemoči oziroma v tem, da nima izvršilne moči, zaradi česar lahko skrbi za refleksijo kulturne politike.
Opozorili na težavo sestave sveta Slavca
Druga osrednja točka seje je bil predlog zakona o Slovenskem avdiovizualnem centru (Slavc), ki prinaša vrsto novosti. Zupanič je kot dobro rešitev izpostavil združitev Slovenskega filmskega centra in Filmskega studia Viba film, problematični pa se mu zdita sestava sveta centra ter razmerje med direktorjem in strokovno-programskimi komisijami.
Svet naj bi imel sedem članov, ki jih imenuje in razrešuje vlada, v njem pa naj bi svojega predstavnika imeli tudi prikazovalci in distributerji, ponudniki dostopa do storitev linearne televizije in nelinearnih storitev ter izdajatelji televizijskih programov, ki se razširjajo prek nacionalnega multipleksa prizemne radiodifuzije na celotnem ozemlju pokritosti multipleksa. Slednje je povezano s pridobivanjem zunajproračunskih sredstev, k čemur naj bi vse tri zavezoval novi zakon.
Zupanič opozarja, da so pri takšni sestavi avtorji premalo zastopani, in sicer le z dvema članoma - predstavnikom avtorjev in predstavnikom producentov, medtem ko so v svetu kar trije predstavniki zasebnega oziroma komercialnega interesa. Rešitev vidi v povečanju števila članov sveta še za dva člana, in sicer za predstavnika avtorjev in predstavnika producentov.
Čander je pozdravil iskanje zunajproračunskih virov za slovenski film in predlagal zelo radikalno rešitev, da bi v korist zaščite javnega interesa v slovenskem filmu v svetu sploh ne bilo predstavnikov, ki zastopajo komercialni interes.
Vprašljivo razmerje med direktorjem in strokovno-programskimi komisijami
Po Zupaničevih besedah je problematično tudi razmerje med direktorjem in strokovno-programskimi komisijami. Te naj bi bile zunanja posvetovalna telesa direktorja, vendar pa mora direktor, razen v finančnem delu, upoštevati njihove predloge. Kot je izpostavil Zupanič, direktor tako ni odločevalec in odgovarja za odločitve, ki niso njegove.
Člani sveta so se seznanili tudi s predlaganimi spremembami in dopolnitvami uredbe o samozaposlenih v kulturi in ob tem opozorili na neustreznost termina kulturne žepnine, s katerimi želi ministrstvo izboljšati položaj samozaposlenih v kulturi, ter na prenizek dohodninski cenzus.