Inštitut Marine Abramović je Jay-Z-jevo donacijo prejel že pred dvema letoma, vendar umetnica o tem ni bila obveščena. Foto: EPA
Inštitut Marine Abramović je Jay-Z-jevo donacijo prejel že pred dvema letoma, vendar umetnica o tem ni bila obveščena. Foto: EPA

Kot se je namreč izkazalo, je šlo le za nesporazum, saj je Jay-Z inštitutu za performativno umetnost že pred dvema letoma nakazal zajetno donacijo, vendar pa inštitut o tem ni obvestil umetnice. Na inštitutu so se po poročanju Guardiana zdaj opravičili tako umetnici kot glasbeniku, ki se glede zadeve še ni oglasil.
Obljuba, da bo podprl inštitut, ki si ga je svetovno znana umetnica zamislila v Hudsonu v zvezni državi New York, je bila del dogovora ob nastanku spota za Jay-Z-jevo skladbo Picasso Baby. Raper je za spot priredil Marinin epohalni performans, ki ga je leta 2010 izvedla v sklopu velike retrospektive The Artist is Present v MoMi. Šest ur je v živo nastopal pred občinstvom v prostoru newyorške Pace Gallery, poleg številnih znanih obrazov iz popkulture pa se je v spotu pojavila tudi umetnica sama.
Dve leti po premieri videspota, ki ga je svet umetnosti tedaj označil za trenutek, ko je umrla performativna umetnost, je Marina Abramović v pogovoru za revijo Spike potožila, da se glasbenik nikoli ni držal svojega dela dogovora in inštitutu izkazal obljubljene podpore. Očitno pa je o tem vodstvo inštituta zgolj ni obvestilo.