Marina Abramović je v Housonu v državi New York pred štirimi leti kupila posest z opuščenim teniškim centrom. Tega želi preoblikovati v Center performativnih umetnosti, namenjen maratonskim delom, obiskovalci pa bodo lahko vmes z lahkoto zaspali ali povečerjali. Foto: EPA
Marina Abramović je v Housonu v državi New York pred štirimi leti kupila posest z opuščenim teniškim centrom. Tega želi preoblikovati v Center performativnih umetnosti, namenjen maratonskim delom, obiskovalci pa bodo lahko vmes z lahkoto zaspali ali povečerjali. Foto: EPA

Center bo namenjen projektom, ki lahko trajajo od nekaj ur – a minimalno šest ur – do več dni. Šest milijonov evrov vreden projekt je Marina Abramović razkrila skupini umetniških zbirateljev v manhattanskem Core Clubu. Prostor je umetnica kupila pred štirimi leti, ko je tam želela odpreti muzej in gledališče, a je namero zaradi svojih drugih projektov, predvsem retrospektive v newyorškem Muzeju moderne umetnosti 2010 "Marina Abramović: The Artist Is Present", začasno opustila. Zdaj je idejo pripravljena nadaljevati.
Spanje med umetnostjo
Ker bo muzej posvečen maratonskim umetniškim delom, bo prostor za obiskovalce prilagojen. Zanje bodo zasnovani posebej konstruirani stoli s kolesi, jedilne mize in posebnimi spalnimi prostori – če bo obiskovalec zaspal, ga bo uslužbenec odpeljal v spalni del prostora, speči pa bodo še vedno ostali del performansa. "Ko se zbudiš, dvigni roko in odpeljali te bodo nazaj," obljublja umetnica.
Umetniški center le dve uri oddaljen od mesta
Za zasnovo Centra v Hudsonu, le dve uri od mesta New York, se je že dogovorila z Koolhaasovim arhitekturnim podjetjem OMA, sestala pa se je tudi z županom Hudsona, s katerim je govorila o gradnji hotela, namenjenega ustvarjalcem in obiskovalcem. Hudson in bližnja regija je na neki način že zdaj kraj, kjer se sestaja umetniški svet. V mestu deluje nekaj pomembnih galerij, lansko poletje se je tam odvijal umetniški sejem Zveze trgovcev nove umetnosti, v kraju pa domuje tudi sedež Hudson River School, šole za slikanje, ki deluje že več kot stoletje.
Metoda Abramović
Posest v Hudsonu je Abramovićeva uporabila za priprave na retrospektivo v MoMI. Performerji so tam vadili pomembnejše performanse umetničine kariere, ki so jih na retrospektivi ponovno uprizorili. Kot pravi umetnica, bodo študentje v centru trenirani bo "metodi Abramović"; opazovanje performativne umetnosti zahteva določeno miselno naravnanost in sposobnosti, prav tako kot je Stanislavski s svojo metodo spodbujal miselno naravnanost in sposobnosti, potrebne za igranje.
A se obiskovalcem ni treba bati, da bi bil njihov čas zapravljen zgolj za resno motrenje in preudarjanje umetnosti. "Znam govoriti najboljše umazane šale," se je pohvalila.