Sorodna novica Mariborski kulturniki ob občinskih finančnih rezih: "Župan naj poišče rešitev ali odstopi!"

"Ne moremo pristajati na izjave, da denarja ni. Denar je, ampak je usmerjen v napačne stvari. (...) Nevladne organizacije s področja kulture z nejevero spremljamo neaktivnost in neangažiranost mestnega sveta zaradi izjav vodstva Mestne občine Maribor, da se je le mesec in pol po sprejetju občinskega proračuna v njem 'nenadoma' pojavila luknja in da so zaradi tega nujno potrebni rezi v področje kulture, mladine, sociale in športa," je mogoče prebrati v pismu, ki so ga med drugim podpisali Pekarna Magdalenske mreže, Center plesa, društvo Coda, Nagib, Moment, IndiJanez in Hiša!, Zavod Mars ter Ustanova Fundacija Sonda. Pod pismo se je sicer skupno podpisalo 17 predstavnikov nevladnih kulturnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.

Kultura kot vezivo zdrave družbe
Opozorili so še, da bodo "s krčenjem sredstev že tako nedohranjene vsebine, ki so primarno namenjene prebivalkam in prebivalcem mesta ter okolice, skoraj povsem izginile iz Maribora. Opustošenje bo veliko, saj bo mesto ostalo brez veziva, ki je v času vedno večje atomizacije in individualizacije družbe nujno za vzdrževanje socialnega in duševnega zdravja skupnosti." Mesto Maribor se po njihovih besedah z napovedanimi rezi med drugim odpoveduje filmskim festivalom, koncertom nekomercialne glasbe, neodvisnemu radiu in gledališču, sodobnemu plesu, festivalu sprehodov, razstavam sodobne umetnosti in mednarodnim rezidenčnim programom.

Zaradi napovedanih občinskih rezov v kulturne programe je pod velikim vprašajem tudi Letni kino Minoriti. Organizatorji so zato zagnali donatorsko akcijo, s katero zbirajo denar za letošnjo izvedbo. Foto: Radio Maribor/Arhiv Kino Minoriti
Zaradi napovedanih občinskih rezov v kulturne programe je pod velikim vprašajem tudi Letni kino Minoriti. Organizatorji so zato zagnali donatorsko akcijo, s katero zbirajo denar za letošnjo izvedbo. Foto: Radio Maribor/Arhiv Kino Minoriti

"Z rezi bo prekinjena kontinuiteta, ki je izjemnega pomena pri razvijanju kulturno-umetniških vsebin, nagovarjanju občinstva in vzpostavljanju družabnostnega momenta, prekinjena bo interakcija z občinstvom, ki jo je izjemno težko ponovno vzpostaviti, kot je pokazala pandemija, ustvarjalci, umetniki in kulturni producenti bodo odšli v druga slovenska in evropska mesta, kjer okolje bolje razume pomen omenjenih vsebin, in mesto bo izgubilo velik dotok državnega in evropskega denarja, ki ga v občino prinašajo nevladne organizacije," so še opomnili nevladniki.

Župan naj poišče rešitev ali odstopi
V svojem zapisu so mestne svetnice in svetnike opomnili, da je mestni svet najvišji organ občine, ki mora ukrepati: "Zahtevamo, da natančno raziščete, zakaj obstaja luknja v proračunu, in da sredstva v celoti preusmerite nazaj v vsebine s področja kulture, mladine, sociale in športa. Dodatno zahtevamo, da župana Sašo Arsenoviča pozovete k prevzemu odgovornosti. Če župan ne bo pripravljen in sposoben poiskati ustreznih rešitev, ga pozovite k odstopu."

Sorodna novica Pekarna Magdalenske mreže: "25 let pozneje smo še zmeraj tukaj in tukaj nameravamo tudi ostati"

V svojem pismu so poudarili še, da nevladne organizacije večino prihodkov prek opravljenih storitev vrnejo skupnosti in da občina že sicer namenja kulturi na programskih in projektnih razpisih le 0,69 odstotka svojega proračuna. Natančnih podatkov o rezih v proračune nevladnih organizacij s področja kulture sicer še nimajo. Po besedah Urške Breznik (Pekarna Magdalenske mreže) je sestanek s predstavniki občine napovedan v torek, pričakujejo pa, da bodo tako kot javni zavodi s področja kulture soočeni z zmanjšanjem sredstev.

"Ne glede na to, ali bodo ti rezi manjši ali veliki, nas zelo prizadenejo, ker to pomeni, da bomo morali bistveno manjšati naš program. Zdaj smo junija in vse organizacije, s katerimi smo se pogovarjali, smo 50 do 60 odstotkov programa že izvedle. Torej lahko zdaj kar zapremo vrata," je ponazorila Breznik. Ob tem je opozorila, da so z zmanjšanjem občinskih sredstev ogrožena tudi sredstva, ki jih dobivajo iz drugih virov. "Konec koncev bodo vsi ti financerji prepoznavali, da si mestna občina očitno ne želi teh vsebin, in ne bodo več namenjali tega denarja zanje."

"Kultura predstavlja ključno prvino mesta"
Tudi antropolog Andrej Naterer in etnolog Rajko Muršič sta podprla nevladne organizacije. "Kultura predstavlja ključno prvino mesta in mesto kot občinska infrastruktura mora za to skrbeti," je poudaril Naterer. "Odrekanje podpore mestnim družbenim, umetniškim in kulturnim dejavnostim je barbarsko in povsem nepotrebno. Krivda za nastali kaos ni sistemska, ampak subjektivna, politična," pa je dodal Muršič.