Rene Magritte je leta 1948 naslikal akt svoje žene, ki ji je na trebuh položil školjko. Foto:
Rene Magritte je leta 1948 naslikal akt svoje žene, ki ji je na trebuh položil školjko. Foto:
Rene Magritte
V dunajski Albertini je trenutno na ogled razstava Magrittovih del, ki bo odprta do 26. februarja. Foto: Albertina

"Očitno so doumeli, da bo sliko nemogoče prodati, saj je preveč znana," razmišlja kustos Magrittovega muzeja v Bruslju Andre Garitte, ki dodaja, da jim je postala v nadlego in so se je želeli preprosti znebiti. Na srečo je niso uničili, pravi.
Oljno sliko, na kateri je naslikan ležeči akt umetnikove žene z veliko školjko na trebuhu, sta septembra 2009 oborožena moška ukradla iz muzeja, urejenega v nekdanji umetnikovi hiši, ki je za javnost odprta le po predhodnem dogovoru. Že tedaj so strokovnjaki napovedali, da bo delo, ki je ocenjena na približno tri milijone evrov, težko prodati. Njihove napovedi so bile očitno pravilne, saj se je več kot dve leti od kraje neznanec povezal z zavarovalnico in ji ponudil, da sliko preprosto vrne, ne da bi postavil kakršne koli pogoje.
Bodo sliko ponovno obesili?
Sliko, ki jo je Rene Magritte naslikal leta 1948, sta neznanca – eden od njiju naj bi bil Azijec, eden naj bi govoril francosko in drugi angleško - ukradla podnevi. V muzej sta vstopila malo zatem, ko se je ta odprl, in prisilila osebje, da se je poleglo po tleh na dvorišču. Eden od njiju je preplezal stekleno steno, ki je ščitila sliko, in jo snel. V muzeju, ki je ločen od velikega Magrittovega muzeja v središču Bruslja, se še niso odločili, ali bodo sliko spet razstavili.