Ministrstvo za kulturo, ki je
Ministrstvo za kulturo, ki je "dodobra varčevalo vse od osamosvojitve Slovenije naprej in drastično v času finančne krize", bo kot vsi preostali poiskalo mogoče vire prihrankov: "V letu 2015 bo to 1,27 mio. evrov pri materialnih stroških javnih zavodov in 200.000 evrov pri investicijah v javno kulturno infrastrukturo, čeprav so tudi investicije že danes skrčene na minimum." Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Prešernova proslava
Že leta 2012 je med kulturniki veliko negodovanja sprožil razpis koordinacijskega odbora za državne proslave, s katerim je ta ustvarjalce povabil k oblikovanju proslav, pri čemer naj bi se odpovedali honorarju. Foto: BoBo

Med predlogi ukrepov za rebalans je vlada na področju kulture predvidela ukinitev financiranja in sofinanciranja državnih proslav od ministrstva za kulturo, znižanje sredstev za investicije v kulturi ter znižanje sredstev za splošne stroške delovanja in programske materialne stroške v javnih zavodih. Te bi po predlogu dosegli z dodatno racionalizacijo poslovanja in iskanjem dodatnih virov financiranja.

Vpliv ukrepov na že tako okleščeno financiranje kulture
Na ministrstvu glede predlaganih ukrepov pravijo, da se zavedajo, "da morajo vsi resorji po svojih zmožnostih, vendar tako, da se ne ogrozi program javnega interesa, prispevati k reševanju nastalih finančnih težav zaradi nastale finančne in gospodarske krize".

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je že na delovnem posvetu vlade o izhodiščih proračuna za leto 2015, ki je potekal pred nekaj dnevi, glede razpoložljivih sredstev dejala, "da so številke skrb vzbujajoče". So pa na ministrstvu izrazili zadovoljstvo, da je minister za finance prisluhnil njihovim argumentom in se odpovedal prvotni zahtevi znižanja proračunskih sredstev za kulturo v vrednosti deset milijonov evrov.

"Vendar upam, da bo veljalo tako, kot je veljalo med drugo svetovno vojno, ko Churchill ni rezal proračuna za kulturo, ker je rekel, da za kaj se pa potem borimo," je še glede varčevanja povedala ministrica.

Preveč državnih proslav ali premalo sredstev zanje?
Glede znižanja sredstev za državne proslave so na ministrstvu pojasnili, da za kulturo v proračunu za prihodnje leto niso imeli zagotovljenih dovolj sredstev za izvedbo vseh proslav, ki jih predvideva osnutek koledarja državnih proslav za leto 2015. Zagotavljajo sicer, da državne proslave "vsekakor bodo", njihovo število in viri za njihovo financiranje pa bodo določeni, ko bo sprejet koledar državnih proslav za prihodnje leto.