Maria Pfeiffer je bila v svojem delu perfekcionistka. Dolga leta je pripravljala in vodila oddajo Musica per voi (Glasba po željah) in ob tem vpeljala nov slog vodenja - svež in neposreden. Foto: RTV SLO
Maria Pfeiffer je bila v svojem delu perfekcionistka. Dolga leta je pripravljala in vodila oddajo Musica per voi (Glasba po željah) in ob tem vpeljala nov slog vodenja - svež in neposreden. Foto: RTV SLO
Kristalni mikrofon je nagrade za izjemne dosežke na področju govorjene besede, ki jo podeljuje Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev. Foto: MMC RTV SLO
Kdo je prejel letošnji Kristalni mikrofon?

Na radiu je delala kot napovedovalka, prva pa se je s svojim ubranim in kultiviranim glasom preizkusila v vlogi voditeljice tega radia.

Maria Pfeiffer je bila v svojem delu perfekcionistka. Dolga leta je pripravljala in vodila oddajo Musica per voi (Glasba po željah) in ob tem vpeljala nov slog vodenja - svež in neposreden. "Oddaja je bila odraz njene širine, nesebičnosti, spoštovanja drugih in drugačnih, brez etničnih in narodnostnih razlikovanj," med drugim piše v utemeljitvi.

Nadalje še beremo v utemeljitvi: "Vedno skromna je tako zelo ljubila svoj poklic in spoštovala jezik, radijski medij, predvsem pa poslušalce, da je nesebično razdajala pridobljeno znanje in veščine. Do upokojitve je bila najbolj prepoznaven glas tako na radiu kot na televiziji. Odlično je interpretirala najzahtevnejše tekste, sodelovala v dramskem in dokumentarnem programu, vodila živi program in kontaktne oddaje ter brala informativne oddaje."

Priznanje Ane Mlakar za obetavnega mladega napovedovalca je letos pripadlo napovedovalki in moderatorki Jasmini Bauman. Sprva je vodila različne prireditve, veliko se je samoizobraževala in delala na komercialnih radijskih postajah. Leta 2007 je postala sodelavka oddaje Mladi-mladim Radia Maribor in nato še sodelavka Radia Slovenia International. Aktivno je sodelovala tudi pri pripravi in izvedbi številnih terenskih oddaj.

Z vztrajnim delom in dodatnim izobraževanjem se je razvila v prepoznaven mlad glas Radia Maribor. Njeno delo pri različnih oddajah Radia Maribor poslušalci toplo sprejemajo, žiranti pa verjamejo, da s svojo vnemo in življenjsko energijo kot napovedovalka obeta še več.

O letošnji dobitnici nagrade kristalni mikrofon in dobitnici priznanja Ane Mlakar je odločala tričlanska komisija v sestavi Nadja Jarc, Primož Vitez in Andrej Stopar.

Na prireditvi Kristalni mikrofon 2016, ki je potekala v studiu Radia Slovenija, so nastopili Big Band RTV Slovenija z Boštjanom Gombačem ter humorista Tilen Artač in Jure Mastnak. Prireditev je povezoval Miha Zor, neposredno pa smo jo prenašali na valovih Radia Koper in Radia Maribor ter na MMC-ju in z zamikom na prvem programu Radia Slovenija.

Nagradi so nazadnje podelili leta 2013. Kristalni mikrofon sta tedaj prejeli radijska voditeljica Jasna Rodošek ter dolgoletna radijska napovedovalka in voditeljica Ida Baš, ki je nagrado prejela za življenjsko delo. Priznanje Ane Mlakar za obetavnega napovedovalca je prejel Miha Zor, voditelj letošnje podelitve.

Kdo je prejel letošnji Kristalni mikrofon?