Kumranski rokopisi naj bi bili najpristnejša vez s svetopisemskimi časi, saj predstavljajo najzgodnejše zapise fragmentov Stare zaveze. Foto:
Kumranski rokopisi naj bi bili najpristnejša vez s svetopisemskimi časi, saj predstavljajo najzgodnejše zapise fragmentov Stare zaveze. Foto:
Jordanija zahteva od Kanade, naj rokopise, ki so tam na razstavi, zadrži in naj jih ne vrne Izraelu. Na sliki jame v Kumranu, kjer so zvitke našli. Foto: Wikipedia

"Kraljestvo se je s pojasnilom, da rokopisi pripadajo Jordaniji, pritožilo tudi na Unesco," je zapisala Rafea Harahše iz državnega oddelka za starine in dodala, da ima država dokumente, s katerimi lahko dokaže lastništvo rokopisov. Ni pa navedla, kdaj natančno je Jordanija, ki je mirovno pogodbo z Izraelom podpisala leta 1994, vložila pritožbo na Unesco.

Rokopisi, nekateri izmed njih datirajo v 3. stoletje pr. n. št., so bili do nedelje na ogled na razstavi v kanadskem muzeju Toronto Royal Ontario Museum. "Prizadevamo si, da bi dobili nazaj predmete kulturne dediščine, ki so nam bili ukradeni, med njimi omenjene rokopise," je dejala Rafea Harahše. Jordanija je zato zaprosila Kanado, naj zadrži rokopise, sklicujoč se na konvencijo o varstvu kulturne dediščine v primeru vojne iz leta 1954, ki sta jo podpisali državi.

Kanada ima za zdaj zadržke
"Za zdaj ima Kanada zadržke. Še vedno proučujemo naše možnosti," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal minister za turizem in starine Maha Hatib. Predstavnik za stike z javnostmi kanadskega zunanjega ministrstva pa je že predtem povedal, da ne bi bilo primerno, da se Kanada vmeša v spor med Jordanijo in Izraelom glede rokopisov.

Rokopisi spet osvetlili začetke Svetega pisma
Mrtvomorski rokopisi, ki osvetljujejo začetke judovstva in krščanstva, sodijo med največje arheološke najdbe 20 stoletja. V 900 zvitkih se namreč nahajajo najzgodnejši fragmenti iz skorajda vseh knjig Stare zaveze, iz česar so lahko raziskovali razvoj Biblije. Šlo naj bi za del knjižnice judovske sekte esenov.

Prve je leta 1947 v votlini na območju Kumrana ob Mrtvem morju po naključju odkril pastir. Izraelske oblasti so sicer prepričane, da je Izrael njihov zakoniti skrbnik.