Svetlana Makarovič je ob aferi Rupnik izrazila pričakovanje, da ji država Prešernovo nagrado v celoti vrne, s čimer je vzniknil t. i. primer Makarovič. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič je ob aferi Rupnik izrazila pričakovanje, da ji država Prešernovo nagrado v celoti vrne, s čimer je vzniknil t. i. primer Makarovič. Foto: BoBo

Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bosta preučila izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič, kar je v preteklem tednu predlagala komisija državnega zbora za nadzor javnih financ. Na KPK-ju so uvedli predhodni preizkus, računsko sodišče pa sklep komisije državnega zbora (DZ) obravnava kot pobudo za revizijo.

Svetlana Makarovič je bila prejemnica Prešernove nagrade za leto 2000, a jo je takrat v celoti zavrnila. Letos je izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada vrnjena. Željo je izrazila, potem ko so se v javnosti razširile govorice o domnevnih zlorabah patra Marka Rupnika in vprašanju upravičenosti njegove Prešernove nagrade za življenjsko delo. Umetnica jo je prav zaradi njega leta 2000 zavrnila.

Ministrstvo za kulturo ji je junija letos iz proračuna nakazalo denarni del nagrade v višini 8346 evrov (brez DDV-ja), zaradi česar je poslanska skupina NSi-ja zahtevala sklic nujne seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ.

Kakšen je postopek pri KPK-ju ...
Predhodni preizkus, ki ga vodijo pri KPK-ju, pomeni, da pridobivajo vso relevantno dokumentacijo in preverjajo okoliščine primera Makarovič. Dodali so, da več informacij v tej fazi postopka ne morejo posredovati. Pojasnili pa so, da v povezavi z vsakim primerom komisija sprejme odločitev, ki je lahko različna. Če KPK v postopku predhodnega preizkusa ugotovi, da iz zadeve ne izhajajo sumi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, komisija zadevo s sklepom konča in v primeru suma kršitev iz pristojnosti drugih organov tem to odstopi v nadaljnje reševanje oziroma informacijo.

Dodali so, da če KPK ugotovi, da obstaja sum kršitve zgoraj omenjenega zakona, uvede preiskavo. Tudi ta faza se lahko konča na več načinov, in sicer z ugotovitvami v konkretnem primeru ali z ustavitvijo postopka. V primeru ugotovljenega suma kršitev iz pristojnosti drugih organov le-tem komisija prav tako odstopi zadevo v nadaljnje reševanje oziroma informacijo.

... in kakšen na računskem sodišču?
Z računskega sodišča so sporočili, da sklep parlamentarne komisije v okviru svojih pristojnosti obravnavajo kot prejeto pobudo. Dodali so, da se brez predhodno opravljene revizije računsko sodišče ne more opredeliti do konkretnega ravnanja uporabnika javnih sredstev. Računsko sodišče predloge poslancev in delovnih teles DZ-ja pri določanju revizij, ki jih bo izvedlo v posameznem koledarskem letu, obravnava prednostno. Dodali so, da je program dela računskega sodišča za izvrševanje revizijske pristojnosti zaupen, zato informacij o morebitni načrtovani izvedbi revizije ne morejo dati.

Glede na običajno prakso sodišča je mogoče predvidevati, da bi lahko računsko sodišče primer izplačila denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič obravnavalo tudi v okviru kakšne druge revizije. Program revizij računsko sodišče za tekoče leto praviloma določi že ob koncu predhodnega leta.