Ob že tradicionalnem Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina je Prlekija dobila še festival stripa in fantastike, "s tem pa je naredila velik korak, da Prlekija dobi status fantastične meke," so zapisali organizatorji.

Plakat za letošnji festival je delo Miodraga Mikice Ivanovića, ki je z lanskega festivala odnesel častnega hudega mačka za izreden prispevek k stripovski umetnosti. Foto: Grosmmannov festival fantastike in stripa
Plakat za letošnji festival je delo Miodraga Mikice Ivanovića, ki je z lanskega festivala odnesel častnega hudega mačka za izreden prispevek k stripovski umetnosti. Foto: Grosmmannov festival fantastike in stripa

Svet zgodovine, ki se ni zgodila
"Letošnji festival vabi, da vstopimo v svet alternativne zgodovine, prostora in časa, ki bi lahko obstajal, a se ni zgodil. Ter prostora in časa, ki zahteva imaginacijo, kreativnost, igrivost in fantazijo," so še sporočili.

Festivalski program si
lahko pogledate tukaj.

"Prlekija je pokrajina, ki je že sama po sebi takšna, kot da je nastajala izpod peresa katerega od največjih piscev fantastike. /…/ Ljudje, ki tukaj živijo, imajo vse karakteristike stripovskih junakov. Malokaj je pri njih zmerno. Ko so srečni, se pretirano veselijo, ko so žalostni, teče iz njih morje solz, ampak ko so žejni ... No, takrat, takrat pa spijejo. In to dobro," so še zapisali organizatorji festivala.

Vsak večer tudi podelitev lovorik
Osrednja tema letošnjega festivala, ki traja od 13. do 15. oktobra, je torej alternativna zgodovina, ki velja za enega najbolj fascinantnih podžanrov znanstvene fantastike. Vsak izmed trojice večerov bo namenjen tudi podelitvi nagrad – v soboto bodo ovenčali striparje, v soboto pisatelje in v nedeljo predavatelje.

Festival se bo začel v petek, 13. oktobra, v popoldanskih urah v Grajski galeriji z odprtjem razstave stripov Matije Pisačića, Marka Dješka, Darka Perovića, Zlate Vojnića Kortmiša in Danila Miloševa Wostoka. Sledil bo pogovor s Pisačićem in Dješkom v klubu Unterhund, ki ga bo moderirala poznavalka stripa, novinarka, moderatorka in urednica Pia Nikolič.

Na uvodni večer se bosta odvila še pogovora z Dinom Juliusom in Luko Hrgovićem, ki skupaj podpisujeta kratka filma Slice of Life iz leta 2019 in Splashback iz leta 2023. Prvi jima je pred tremi leti med številnimi drugimi nagradami prinesel tudi zlato nagrado za najboljši evropski fantastični film na Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina. Sledil bo še pogovor z Darkom Perovićem, Zlato Vojnić Kortmiš in Danilom Miloševim Wostokom.

Prvi festivalski dan se bo tako kot pretekli dve leti sklenil s tematskim kvizom Timona Grabovaca, ki se profesionalnemu sestavljanju in moderiranju tovrstnih kvizov posveča že več let.

Dogajanje drugega festivalskega dne bodo zagnali že dopoldne s kreativno delavnico, namenjeno vsem ne glede na starost. Po lanskem izdelovanju čarobnih palic iz sveta Harryja Potterja bo tokrat za najmlajše na voljo ustvarjalna delavnica, na kateri se bodo ti prelevili v mojstre izdelovanja mask iz spužve Eva. To je material, ki se uporablja tako v filmski kot tudi v gledališki produkciji.

Sobotno popoldne bo namenjeno predavanjem o alternativni zgodovini kot književnem in filmskem fenomenu ter o alternativah hladne vojne. Odvilo se bo tudi več pogovorov, med drugim s srbskim striparjem Dejanom Stojiljkovićem in ljubiteljskim zgodovinarjem Marjanom Šiškom, zvečer bo sledila še okrogla miza z vsemi festivalskimi gosti. Dogajanje drugega festivalskega dne bo sklenil koncert zasedbe Koala Voice.

Tudi nedelja, 15. oktobra, bo v znamenju predavanj, med drugim na temo fikcijskih predmetov in resnice v fikciji. Danilo Bogdanović bo predaval o stripu Združba Dardanelli – med mitom in zgodovino, filozofinja, pesnica in pisateljica Rive Zmajoki pa bo odstrla vpogled v izposojanje zgodovine. Sledili bosta še predavanji glavnega urednika Cankarjeve založbe, publicista in podkasterja Aljoše Harlamova ter Marka Fančovića, ki bo predeval na temo vsakdanjost alternative kot alternativa vsakdanjosti.