Občina namerava poiskati zasebnega vlagatelja, ki bi obnovil grad Rihemberk. Foto: BoBo
Občina namerava poiskati zasebnega vlagatelja, ki bi obnovil grad Rihemberk. Foto: BoBo
false
Grad je od poletja, ko so ga odprli za javnost, obiskalo 2.500 ljudi. Foto: BoBo

Ker Evropa ne bo več soinvestirala tovrstnih naložb, namerava občina v prihodnje poiskati zasebnega vlagatelja. V Sloveniji je omejeno število potencialnih podjetnikov, ki bi vstopili v javno-zasebno partnerstvo, zato bodo vlagatelja iskali tudi v tujini.

Revitalizacija mogočnega gradu Rihemberk je ocenjena na več milijonov evrov. Mestna občina ga bo obnavljala postopno, vendar tako visokega finančnega zalogaja sama ne bo zmogla. Poleti so na gradu opravili nujna vzdrževalna dela in ga odprli za javnost. Kako bo potekala obnova v prihodnosti, je pojasnila Andreja Trojar Lapanja iz projektne pisarne. "Uprava mestne občine trenutno pripravlja šest vsebin, ki bodo posledično prijavljene na javne razpise, oziroma določene vloge so že v obravnavi. Ocenjujemo, da bo okvirna vrednost vseh teh dejavnosti nekje nad 500 tisoč evrov, kar je za postopni pristop pomemben finančni obseg," je dodala.

Občina namerava po modelu javno-zasebnega partnerstva poiskati zasebnega vlagatelja. Kar pomeni, da bi del gradu obnovil najemnik in ga določeno obdobje tržil. Ali so zasebnega vlagatelja že dobili, smo vprašali Natašo Kolenc, vodjo projekta Restaura na novogoriški občini. "Interesi so bili, želje so. Marsikdo bi si želel imeti na gradu svojo dejavnost, in sicer od zelo majhnih zasebnih podjetnikov do večjih. Je pa težava, ker postavitev osnovnih funkcij v stanju, v kakršnem je Rihemberk zdaj, zahteva relativno veliko sredstev, da sploh prideš do uporabnih prostorov," je pojasnila.

Poleg tega pa je število tovrstnih interesentov v Sloveniji omejeno, zato bodo vlagatelja iskali tudi v tujini. Grad je od poletja, ko so ga odprli za javnost, obiskalo 2.500 ljudi.