Finsko-britanski milijarder Chaim Zabludowicz - Poju je znan kot dolgoletni podpornik proizraelskih pobud. Do nedavna je bil mnoga leta tudi član upravnega odbora fundacije, ki podpira Muzej sodobne umetnosti Kiasma, in je muzeju redno posojal tudi številna umetniška dela, ki jih poseduje.

Helsinški Muzej sodobne umetnosti Kiasma deluje pod okriljem Finske narodne galerije. Foto: Wikipedia
Helsinški Muzej sodobne umetnosti Kiasma deluje pod okriljem Finske narodne galerije. Foto: Wikipedia

V bojkotu je sodelovalo 220 kulturnih delavcev in štiri umetniške organizacije. Približno 150 umetnikov se je strinjalo z bojkotom Kiasme, dokler ne bodo pretrgane vezi z Zabludowiczem. Od decembra lani trajajoči bojkot so prekinili, ko se je Finska narodna galerija, katere del je Kiasma, zavezala novim smernicam za etično zbiranje sredstev. "Stavka se je začela iz solidarnosti s Palestinci. Pomembno je, da je naša največja umetniška ustanova resno vzela vprašanja človekovih pravic," je za Artnews dejala finska umetnica Terike Haapoja, ki je sodelovala pri bojkotu Kiasme.

Nafta, plin, tobak, orožje, nevarne kemikalije ...
Nove smernice potrjujejo, da bodo Finska narodna galerija in trije muzeji, ki jih upravlja – poleg Kiasme še Ateneum in Umetnostni muzej Sinebrychoff – veliko bolj izbirčni glede vprašanja, kaj lahko organizacije in posamezniki donirajo tem ustanovam. Tako ne bodo sprejemali več donacij, fizičnih ali pravnih, s seznama sankcij finske vlade ali organizacij, povezanih s proizvodnjo nafte in plina, tobačno industrijo, proizvodnjo orožja ali proizvodnjo okolju nevarnih kemikalij. Te smernice veljajo tudi za "organizacije ali druge organe, katerih delovanje spodbuja zatiranje manjšin ali kršitve človekovih pravic, avtoritarno upravljanje, neenakost spolov ali kriminalne dejavnosti".

Vračilo podpore ali pretrganje vezi
Te vrstice se posredno nanašajo tudi na Zabludowicza. Muzej mora namreč, če je že prejel podporo posameznika, čigar "ugled ali dejavnosti" so bili postavljeni pod vprašaj, "pretehtati, ali bo to negativno vplivalo na muzej in njegovo verodostojnost". Ob tem mora muzej ugotoviti tudi, ali je ta podpora v nasprotju z novimi etičnimi smernicami – v tem primeru se lahko finančna podpora vrne donatorju ali pa se pretrgajo vezi.

Finska nacionalna galerija je v skladu s temi novimi smernicami prekinila stike s fundacijo za podporo muzeja Kiasma, ki jo je ustanovil Zabludowicz. Iz upravnega odbora fundacije je odstopil tudi direktor Kiasme Leevi Haapala. Predstavnik zbirke Zabludowicz, londonskega zasebnega muzeja umetnosti, ki ga vodita orožarski dedič in njegova žena Anita Zabludowicz, se po pisanju Artnewsa ni odzval na prošnjo za komentar.

Finska nacionalna galerija je bila ustanovljena leta 1990, njena zgodovina pa pravzaprav sega v leto 1846, ko je zaživelo Finsko umetnostno društvo. Foto: Wikipedia
Finska nacionalna galerija je bila ustanovljena leta 1990, njena zgodovina pa pravzaprav sega v leto 1846, ko je zaživelo Finsko umetnostno društvo. Foto: Wikipedia

Donatorjevi posli že dolgo pod drobnogledom sveta umetnosti
Leta 1953 v Helsinkih rojeni Chaim Zabludowicz - Poju je sin Shloma Zabludowicza, ki je sprva obogatel s posredovanjem orožarskih poslov med finskim proizvajalcem orožja Tampella in Izraelom. Kasneje je ustanovil izraelsko obrambno podjetje Soltam, ki razvija in proizvaja topniške sisteme, minomete, strelivo in drugo ter jih prodaja v več kot 60 držav. Njegovi glavni odjemalci so izraelske obrambne sile, ameriška vojska in države Nata.

Zbirka zakoncev Zabludowicz je na ogled v njunem zasebnem muzeju v Londonu. Foto: Wikipedia
Zbirka zakoncev Zabludowicz je na ogled v njunem zasebnem muzeju v Londonu. Foto: Wikipedia

Poju Zabludowicz je direktor družbe Tamares, družinskega holdinga, ki vlaga v različne javne in zasebne sektorje. Leta 2001 je ustanovil britansko-izraelski komunikacijski in raziskovalni center (BICOM), ki je v preteklosti izdelal poročilo, v katerem so bile ovržene ugotovitve Amnesty Internationala, da je zatiranje Palestincev enako apartheidu. Zabludowiczevi posli so bili v svetu umetnosti skozi leta vedno znova pod drobnogledom. Umetniki so redno protestirali proti njegovi podpori proizraelskim lobističnim skupinam, čeprav se je na njihove proteste javno odzval šele leta 2021, sredi stopnjevanja nasilja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

Lastnika ogromne zbirke umetnin
"Vneto podpirava rešitev dveh držav, ki zagotavlja pravice Palestincev in Izraelcev, da živijo in delajo drug ob drugem v miru. Pozdravljava prekinitev ognja, saj je le s spoštljivim in diplomatskim dialogom mogoče doseči trajen mir. Veva, da nasilje in agresija nista rešitev, ter žalujeva za izgubljenimi nedolžnimi življenji na obeh straneh," je takrat sporočil zakonski par Zabludowicz. Zakonca naj bi imela v lasti na tisoče umetnin, med letoma 2005 in 2019 sta se vsako leto uvrstila tudi na seznam 200 najboljših zbirateljev na portalu Artnews.