Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Potem ko je občina maja lani Znanstvenoraziskovalnemu središču Koper podelila brezplačno stavbno pravico za 99 let, so stekle priprave na zahtevna gradbena dela v spomeniško zaščiteni palači. ZRS kot upravljavec stavbe je pridobil tudi gradbeno dovoljenje.

Postala bo upravna stavba vseh inštitutov koprskega Znanstvenoraziskovalnega središča s področij družboslovja in naravoslovja. V novih prostorih bo delovalo 80 zaposlenih, ki se že leta gnetejo na Garibaldijevi ulici v središču mesta. Izzivov pri prenovi ne bo manjkalo. Med temi je tudi, kako stavbo, zasnovano pred 500 leti, prilagoditi sodobni rabi.

Direktor Znanstvenoraziskovalnega središča Rado Pišot pravi, da so že začeli čiščenje in urejanje prostorov za pripravo celotne projektne dokumentacije. "Prostor je bil zelo prezidan in zazidan, ga je bilo treba urediti, da se lahko nadaljujejo dela, izračun statike, sledijo vsa dela na področju arheologije. Računam, da bi lahko konec prihodnjega leta ali pa leta 2025 začeli gradnjo."

V izdelavi je konservatorski načrt. "Poskušali bomo ohraniti čim več originalnih materialov. Se pravi hiša je kamnita in lesena, pričakujemo določene težave – les je v veliki meri propadel, to že zdaj vemo, ampak ga bomo v čim večji meri znova uporabili," pa je povedal arhitekt Milan Tomac iz Biroja Enota.

Po drugi svetovni vojni so se prvotni lastniki izselili, zatem je občina v hiši uredila večje število stanovanj. Leta 2015 so se izselili še zadnji prebivalci. Zdaj je v njenem pritličju le skladišče mestnega gledališča. Večje prenove doslej ni dočakala.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

"Zobu časa je bila prepuščena kot druge palače v mestnem jedru v povojnem obdobju, ko so imele pretežno stanovanjsko funkcijo," pove Tilen Glavina iz Znanstvenoraziskovalnega središča Koper.

Znanstveno raziskovalno središče bo moralo za prenovo 1330 kvadratnih metrov površin odšteti šest milijonov evrov. Nekaj iz lastnih sredstev, tudi s prodajo zdajšnjih prostorov, računajo pa še na pomoč države in na evropska sredstva. Če bo šlo po načrtih, bi dela končali v dveh letih. Gre za velik projekt, pomemben za celotno lokalno skupnost, poudarjajo pri ZRS-ju, kjer so že s prenovo palače Tiepolo Gravisi oz. nekdanje borilnice iz 15. stoletja pokazali, kako pomembno je ohranjati kulturno dediščino mesta.

Obnova palače De Belli