Nagrade DesignEuropa vsaki dve leti izvede Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), letošnje dogajanje se je sklenilo s slavnostno podelitvijo v kongresnem centru Axica v Berlinu.

Marko Vrtovec ob prejemu nagrade za oblikovanje izdelka RemigoOne v kategoriji malih in srednje velikih podjetij. Foto: DesignEuropa Awards 2023
Marko Vrtovec ob prejemu nagrade za oblikovanje izdelka RemigoOne v kategoriji malih in srednje velikih podjetij. Foto: DesignEuropa Awards 2023

Organizatorji so prejeli več kot 700 prijav, 12-članska žirija, ki jo je zasedal tudi priznani slovenski arhitekt in oblikovalec Primož Jeza, je med njimi izbrala štiri finaliste v kategoriji malih in srednje velikih podjetij ter štiri finaliste v kategoriji večjih podjetij. Nagrado za večje podjetje je prejel avtomatski kavni aparat italijanskega podjetja SMEG, ki so ga oblikovali Vittorio Bertazzoni, Matteo Bazzicalupo in Raffaella Mangiarotti. Med finaliste se je uvrstilo tudi hrvaško podjetje Sobočan z mobilno delovno postajo na koleščkih The Performer MOVO, ki jo je oblikoval Jakov Fatović. "Nagrajenci so dokaz odličnega oblikovalskega razmišljanja, trajnosti in okoljske odgovornosti na področju evropskega oblikovanja. Nagrajeni projekti so popolni primeri estetike, čustev, funkcionalizma, krožnosti in vključevanja pri oblikovanju," je povedala Isabelle Vérilhac, predsednica žirije, francoska oblikovalka in predsednica v odhodu Urada evropskih oblikovalskih združenj (BEDA). Njenim besedam se pridružuje tudi članica žirije Päivi Tahkokallio.

Najvišjo nagrado za življenjsko delo je prejela švedska oblikovalka Maria Benktzon, ki je svoje življenje in kariero – predvsem v poznih 60. letih prejšnjega stoletja – po vzoru oblikovalske šole Bauhausa posvetila področju vključujočega oblikovanja z močnim družbenim učinkom. Znana je po vrčku za kavo, ki ne kaplja in ki ga je oblikovala za letalsko družbo SAS, vilicah Knork, ki hkrati tudi režejo, in nožu Knife, ki ga uporabnik drži navpično. Benktzon je tudi pionirka ergonomskega oblikovanja, saj si je v sodelovanju s Svenom-Ericom Juhlinom celotno svojo kariero prizadevala, da bi njene izdelke lahko uporabljal z lahkoto kdor koli. Njena dela so tudi del stalne razstave newyorške Mome.

Lahek električni zunajkrmni motor RemigoOne. Foto: DesignEuropa Awards 2023
Lahek električni zunajkrmni motor RemigoOne. Foto: DesignEuropa Awards 2023

Električni motor za vsakogar in za skoraj vsak čoln
RemigoOne ljubljanskega podjetja Remigo je lahek električni zunajkrmni motor, ki je izdelan v skladu z načeli pomorskih inovacij in trajnosti ter je zaradi ergonomičnosti inženirski in oblikovalski presežek. Izdelek je lahek in se enostavno namesti na kakršno koli plovilo do 1500 kilogramov skupne mase. "Za nas je ta nagrada veliko presenečenje, obenem pa potrditev, da smo na pravi poti in da se izplača vlagati v dobro uporabniško izkušnjo," je izjavil Marko Vrtovec, ustanovitelj in direktor podjetja Remigo s sedežem v Ljubljani.

Ženske v industriji še nimajo enakega položaja
Dogodek je imel močan predznak tudi z vidika vloge žensk v oblikovalski industriji. Po raziskavi EUIPO, ki so jo opravili lani, je v sektorju oblikovanje oziroma med imetniki zaščitenih modelov v povprečju zaposlena le četrtina žensk. Ženske imajo v tej industriji povprečno 12 odstotkov nižje plače kot moški. Izvršni direktor urada EUIPO Christian Archambeau je poudaril, da bi potrebovali 50 let, da bi v trenutnem trendu razvoja industrije izenačili število žensk in njihove plače, zato je glasno pozval, da Evropska unija nima tega časa in da mora zato ukrepati takoj.

Zanimivo je dejstvo, da je slovenski izdelek RemigoOne oblikovala ravno ženska. Mlada oblikovalka Ajda Bertok je po besedah direktorja podjetja Remigo Marka Vrtovca že na začetku sodelovanja pokazala izjemen talent za oblikovanje, ki presega oblikovanje videza in se osredotoča predvsem na oblikovanje uporabniške izkušnje in izdelkov, ki so namenjeni vsem.

Ajda Bertok. Foto: DesignEuropa Awards 2023
Ajda Bertok. Foto: DesignEuropa Awards 2023

Maria Benkzton pa je prva oblikovalka, ki je prejela nagrado DesignEuropa za življenjsko delo: "Vse, kar sem delala, sem delala z drugimi, za druge. Od drugih sem se naučila, kako pomembno je zavedanje, za koga oblikujemo. Rada bi se zahvalila vsem uporabnikom mojih izdelkov. Ne zato, ker so jih uporabljali, ampak ker so mi dovolili zraven, da so z mano delili svoje zgodbe."

Oblikovanje prispeva h gospodarski rasti in novim delovnim mestom
EUIPO vsaki dve leti podeli nagrade DesignEuropa kot primere izvrstnega oblikovanja pod pogojem, da je izdelek zaščiten kot registriran model Skupnosti. To je zaščita intelektualne lastnine z enotno registracijo za celoten trg Evropske unije. Vodja komuniciranja na EUIPO Julio Laporta dodaja: "Nagrade DesignEuropa predstavljajo evropsko ustvarjalnost, inovativnost in iznajdljivost v vsej njeni odličnosti." Evropski oblikovalci in oblikovalska industrija prispevajo h gospodarskemu, družbenemu, kulturnemu in okoljskemu razvoju. Oblikovalsko intenzivne industrije ustvarjajo 26,8 milijona neposrednih delovnih mest v EU-ju in prispevajo 15,5 odstotka celotnega EU-jevega BDP-ja.

EUIPO letos zaznamuje 20. obletnico obstoja. Od takrat so registrirali več kot 1,6 milijona modelov Skupnosti. Od leta 2003 je Slovenija prijavila 2595 modelov. Po podatkih EUIPA ima Slovenija višji delež BDP-ja in zaposlenosti v oblikovalsko intenzivnih panogah od povprečja EU-ja, vendar je na tem področju Jeza kritičen.