S svojimi deli se bodo predstavili francoski, srbski, grški in slovenski partnerji projekta.

Foto: Mount Mézenc, 2022, master terrain, esaaa - Photo N. Tixier
Foto: Mount Mézenc, 2022, master terrain, esaaa - Photo N. Tixier
Sorodna novica Zvočni dogodki in koncerti za dojenčke, malčke ter na splošno vse ljubitelje zvoka in glasbe

V prvem avgustovskem tednu se bo francoski paviljon Ball Theater spremenil v radijsko gledališče oz. zvočni laboratorij Radio Utopia. V okviru Radia Utopia bosta predstavljena tudi koncert za dojenčke in malčke Tako tiho in radijska igra za dojenčke Morje, nastala na Radiu Slovenija.

V. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular je ob tem povedal: "Raznovrstnost in pestrost področij, kamor je s številnimi umetniškimi, glasbenimi, novinarskimi, izobraževalnimi in drugimi avdiovsebinami posegel projekt B-AIR, se kažeta tudi v predstavitvi projekta v okviru francoskega paviljona. Vesel sem, da sta med njimi tudi dve deli, nastali na Radiu Slovenija. Vnovično izpraševanje prihodnosti sveta je dandanes nujno, vloga zvoka v razvoju človeka v tem svetu prihodnosti pa odpira številna vprašanja, vidike, dileme, ki jih na najrazličnejše načine poudarja tudi projekt B-AIR."

Sorodna novica "Tu gre za umetniško pojmovanje softverskega ustvarjanja"

Po besedah Carlotte Darò in Nicolasa Tixierja, ki sta zasnovala zvočni laboratorij, Radio Utopia kot sprejemna in oddajna antena razširja izkušnjo razprave, zaznavanja zvoka in izmenjave zunaj geografskih in časovnih meja. Program Radia Utopia namreč vključuje zvočne instalacije, radijske programe, oddaje in zvočne performanse. Vsak dan bodo posamezniki, ki se tako ali drugače ukvarjajo z zvočno podobo sveta, razpravljali in poslušali pričevanja in dokumente o različnih temah, kot so poslušanje sveta, trajnostni zvok, utopična ozemlja, slišeča mesta, zvočne prihodnosti in zvočna fiktivna arhitektura.

Celoten program Radio Utopia v angleščini in francoščini je na voljo na povezavi francoskega partnerja projekta B-AIR Cresson.

O vlogi zvoka v razvoju posameznika
V triletnem projektu B-AIR, ki se letos končuje, devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr.

Mednarodni arhitekturni bienale v Benetkah poteka od maja do novembra.