Gašper in Jaša #zasedata: Šotor

Poskusila sva. Zdaj šotor stoji. Ne prav tam, kjer bi si želela, a vendarle. V vmesnem času sva pridobila novinarske akreditacije, ki nama omogočajo vstop v zgradbo parlamenta mimo vrste udeležencev vodenih ogledov in kolikor toliko prosto gibanje po stavbi.

Kljub temu morava skozi varnostni pregled, podoben tistemu na letališču in nahrbtnike ter snemalno opremo zapeljati skozi rentgen, čeprav bi jo lahko ‒ kot se je pozneje izkazalo ‒ pustila tudi v šotoru.

Podpisati sva morala izjavo, da ne bova snemala na prepovedanih območjih. Še posebej izstopa šesti člen, ki prepoveduje vsakršno snemanje v restavracijah, barih, bankah, trgovinah in na območju varnostnih pregledov. Samoumevno je, da ne smeva niti blizu fitnesa za zaposlene, ki je v zgradbi.

V parku pred Evropskim parlamentom, kjer so ljudje šotorili že pred nama. Foto: Jaša Rajšek
V parku pred Evropskim parlamentom, kjer so ljudje šotorili že pred nama. Foto: Jaša Rajšek

Kot udeleženec vodenih ogledov parlamenta sicer lahko narediš kakšen selfi tudi na "prepovedanem območju" in zaradi tega varnostniki še ne bodo na nogah, pri očitnem snemanju so pa precej odzivni.

Stroga pravila so posledica tega, da je parlament odprt za obiskovalce, zaradi česar v njem veljajo strožja pravila kot v Evropski komisiji in Evropskem svetu, kjer pa obiski niso mogoči, tudi novinarji se tam ne morejo tako prosto gibati po prostoru, nam pojasnijo v tiskovni službi.

Prosto gibanje po prostorih nas je ob 14.30, ko je čas za kosilo v parlamentu očitno že davno mimo, pripeljalo v restavracijo oziroma kantino. Edina preostala izbira je bila nenavadna puranja rulada s tipično belgijskim krompirčkom in sladico. Cena: Dobrih 13 evrov. Zdaj že tudi veste, zakaj ni priložene fotografije. Gašper je preizkusil tudi parlamentarno kavo, svoje občutke pa je strnil v videu.

Pravila tudi za poslance

Prepovedano kajenje. Foto: Jaša Rajšek
Prepovedano kajenje. Foto: Jaša Rajšek

Pravila v parlamentu pa ne veljajo le za obiskovalce, temveč tudi za poslance, ki so januarja letos sprejeli odločitev, da morajo nekateri poslanci objaviti svoja srečanja s predstavniki interesnih skupin – lobisti.

Odločitev velja za predsednike vseh 22 odborov (za človekove pravice, proračun, razvoj, ribištvo ...), poročevalce – ki preostalim poslancem predstavijo predloge novih zakonov, ki jih pripravijo odbori, ter poročevalce v senci – ki o delovanju odbora obveščajo svojo politično skupino. Za preostale poslance je objavljanje stikov z lobisti le priporočeno.

Studio, v katerem običajno potekajo intervjuji poslancev. Foto: Jaša Rajšek
Studio, v katerem običajno potekajo intervjuji poslancev. Foto: Jaša Rajšek

Prav tako morajo poslanci šele od letos naprej podpisati izjavo, da se bodo držali kodeksa, ki jim med drugim prepoveduje spolno in psihološko nasilje, uporabo žaljivega jezika in denimo razobešanja plakatov na plenarnih zasedanjih.

Spremembe poslovnika je na glasovanju podprlo 496 poslancev, 33 se jih je vzdržalo, kar 114 pa jih je bilo proti. Poslanci, ki bodo zavrnili podpis, ne bodo smeli zasesti vidnejših položajev v parlamentu, postati poročevalci ali zastopati parlamenta v uradnih mednarodnih delegacijah.

#zasedata naprej

Šotor je postavljen, pravila so podpisana. Jutri se podajava v lov na poslance. Spremljajte naju na Twitterju, Instagramu, Facebooku, MMC-ju in Valu 202.

Gašper in Jaša malo drugače o delu Evropskega parlamenta