Gašper in Jaša #zasedata: Pot v Bruselj

Poti proti Bruslju nisva začela ravno ob svitu, a vseeno dovolj zgodaj, da sva se gladko prebila skozi predor Karavanke in zaobšla München pred prometno konico. Ujela naju je v okolici Stuttgarta, kjer se nama je odstrl pogled na velikanske vetrne elektrarne.

Na Luksemburg je ob najinem prihodu že padel mrak. Ustavila sva se v vasici Schengen, na tromeji med Nemčijo, Francijo in Luksemburgom, v bližini katere so leta 1985 predstavniki Beneluksa, Francije in Zahodne Nemčije na reki Moselle podpisali sporazum o postopnem ukinjanju mejnih kontrol.

Schengensko območje danes zajema več kot 30 držav, med katerimi naj bi ukinili mejne kontrole in nadzor poostrili le na zunanjih mejah Unije. Vendar ni povsod tako, niti na meji med Avstrijo in Nemčijo ne, kjer nama potnih listov sicer ni bilo treba pokazati. Zaradi najinega "ustreznega" videza in avtomobila sva jo odnesla le s preiskujočim pogledom policista.

V Luksemburgu sva tudi dotočila gorivo. Črpalkarski turizem je v državi še vedno dobro razvit, saj zaradi nizke obdavčenosti liter dizla stane le malenkost več kot en evro.

Zvečer sva po (zdaj le še delno) osvetljenih belgijskih avtocestah prispela v Bruselj. Fotografije francoskega astronavta z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) so leta 2017 razkrile, da se Belgija prav zaradi obcestne razsvetljave ponoči vidi celo iz vesolja.

Belgijci so sicer zaradi pomislekov o svetlobni onesnaženosti in prihranka z energijo del luči odstranili, na preostalih odsekih pa nameravajo obstoječe luči zamenjati z varčnejšimi LED-svetili.

Priklopite se

Bruselj je poleg Strasbourga in Luxembourga ena izmed treh prestolnic Evropske unije. V Bruslju imajo sedeže Evropska komisija, Evropski svet in Evropski parlament.

V zadnjem bova v prihodnjih dneh poskušala preživeti največ časa. Skušala bova ugotoviti, kaj se skriva za modernimi zidovi in dojeti zapleten sistem zakonodajnega mravljišča. Odgovore na vprašanja bova iskala v pogovorih s poslanci in drugimi zaposlenimi v evropskih institucijah.

Spremljajte naju na MMC-ju in Valu 202 ter na družbenih omrežjih Instagram caspersek in najrajsek ter Twitter @Caspersek in @JRajsek pod ključnikom #zasedata.

Schengensko območje danes obsega več kot štiri milijone kvadratnih kilometrov. Območje Schengena zgolj 31. Foto: Jaša Rajšek
Schengensko območje danes obsega več kot štiri milijone kvadratnih kilometrov. Območje Schengena zgolj 31. Foto: Jaša Rajšek