Parlament in Svet imata tri tedne časa, da najdeta kompromis. Če bo ta v tem času dosežen, bi lahko poslanci o njem glasovali že na novembrskem plenarnem zasedanju. Foto: EPA
Parlament in Svet imata tri tedne časa, da najdeta kompromis. Če bo ta v tem času dosežen, bi lahko poslanci o njem glasovali že na novembrskem plenarnem zasedanju. Foto: EPA

Ker bo finančni okvir 2014-2020 z 960 milijardami evrov prvič v zgodovini Unije siromašnejši od predhodnika, to velja tudi za letni proračun 2014, ki bo za kar nekaj odstotnih točk in milijard "lažji" od letošnjega.

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu so poslanci s 480 glasovi 'proti' in 119 'za' glasovali proti krčenju sredstev za investicije in zmanjšanju sredstev za mednarodno politiko, saj bi s tem zmanjšali sredstva, namenjena humanitarni pomoči na Bližnjem vzhodu. Na drugi strani pa je parlament pripravljen skrčiti sredstva za lastno delovanje.

Oklesten proračun
Države članice EU-ja so predlog proračuna za leto 2014, ki ga je pripravila Evropska komisija, zmanjšale za 240 milijonov, na 141,8 milijarde evrov pri zavezah (te nikoli niso v celoti uresničene v enem letu in so lahko razporejene na daljše obdobje), ter za dobro milijardo evrov, na 134,8 milijarde pri dejanskih plačilih.

Parlament zdaj predlaga zvišanja: na 142,6 milijarde evrov pri zavezah in 136,1 milijarde pri plačilih. V primerjavi z letošnjim proračunom to pomeni dobrih osem milijard manj na strani zavez in 4,3 milijarde evrov manj na strani plačil.
Pogajanja o "jumbo" proračunskem svežnju
Vodja parlamentarnega odbora za proračun Alain Lamassoure je ob današnjem glasovanju opozoril, da ostaja odprtih mnogo proračunskih vprašanj in da se v EU-ju trenutno dejansko pogajajo o "jumbo" proračunskem svežnju - od več različnih sprememb letošnjega proračuna do proračuna 2014 in večletnega finančnega okvira.

Tako parlament kot Svet in Evropska komisija se morajo potruditi in končati težavna pogajanja, ki trajajo že predolgo. "A to naj bo jasno: parlament ne bo dovolil, da se primanjkljaji prelivajo v prihodnje leto," je še poudaril Lamassoure.