Schulz presenetljivega alarma komisije ni želel komentirati. Je pa povedal, da je že pozval k sklicu parlamentarnega odbora za proračun v torek zvečer. Foto: EPA
Schulz presenetljivega alarma komisije ni želel komentirati. Je pa povedal, da je že pozval k sklicu parlamentarnega odbora za proračun v torek zvečer. Foto: EPA

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu presenečenim evropskim poslancem prenesel sporočilo predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa.

Spremembe še sploh niso predstavljene
Poslanci bodo sicer razpravljali o spremembi proračuna za leto 2013, ki bi odprla pot do dodatnih 2,7 milijarde evrov. Če tega ne bo, ni mogoče izključiti, da bo komisija v sredini novembra plačilno nesposobna. Zaradi tega izrednega stanja v Bruslju Svet EU-ja zdaj zahteva odločanje po nujnem postopku. Še pred dnevi o čem takem nihče ni razpravljal.

Sprememb proračuna sploh še ni na mizah poslancev, saj jih Svet EU-ja še pripravlja, pred odločevalce pa naj bi proračun prišel šele ponoči ali v torek. Schulz kljub temu predlaga, da o njem glasujejo že ta teden, predvidoma v sredo ali četrtek.

"To res zelo težko razumem"
Med poslanci so zato padale ocene, da jih s tem postavljajo ob zid in da je vse skupaj videti precej "sumljivo", kot da se nekdo iz njih "norčuje", kot se je izrazil vodja skupine zelenih v Evropskem parlamentu Daniel Cohn-Bendit.

Vodja poslancev EPP-ja Joseph Daul je opozoril, da so še pred dnevi potekali pogovori o proračunu s predstavniki sveta in komisije in ni bilo govora o nobenih večjih težavah. "Zdaj pa slišimo, da 15. novembra ne bodo več mogli plačevati računov. To res zelo, zelo težko razumem. Če bi vodil podjetje, bi takšne ljudi odpustil," je dejal.