Voditelji evropskih socialdemokratskih strank so se zbrali v Berlinu. Foto: PES.eu
Voditelji evropskih socialdemokratskih strank so se zbrali v Berlinu. Foto: PES.eu

Voditelji evropskih socialdemokratskih strank so na konferenci v Berlinu v soboto sprejeli t. i. berlinsko deklaracijo, v kateri so med drugim opozorili na vzpon skrajne desnice v evropskem prostoru, ki po njihovem prepričanju ogroža državljane EU-ja, njihove pravice ter osebno blaginjo.

"Evropski socialdemokrati dajemo jasno zaobljubo, da nikoli ne bomo sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnico, med drugim s strankama ECR (Evropski konservativci in reformisti) ali ID (Identiteta in demokracija) v Evropskem parlamentu," so zapisali.

Hkrati so pozvali vse demokratične evropske stranke, da odločno zavrnejo vsakršno sodelovanje ali zavezništvo s skrajno desnico ter izrazili pričakovanje, da bodo stranke to zaobljubo vključile v svoje volilne manifeste. Le tako lahko volivcem zagotovijo, da "bo po evropskih volitvah obstajal zanesljiv požarni zid proti skrajni desnici", so sporočili.

Von der Leyen ne izključuje sodelovanja s skrajno desnico

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč pred dnevi na soočenju vodilnih kandidatov evropskih strank za vodenje komisije presenetila z izjavo, da ne izključuje možnosti sodelovanja s skrajno desnim ECR-jem. Je pa ob tem izključila možnost povolilnega sodelovanja z ID-jem.

V berlinski deklaraciji so evropski socialisti sicer opredelili jasno zavezo spoštovanju demokracije, človekovih pravic, pravne države, svobode medijev in socialne kohezije v EU-ju. V imenu SD-ja sta jo podpisala tudi predsednik SD-ja Matjaž Han in podpredsednica PES-a Tanja Fajon, so objavili na spletni strani PES-a.

Nemec: Nesprejemljivo sodelovanje s skrajno desnico

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je prav tako odločno zavrnil kakršno koli sodelovanje s skrajno desnico, pri tem pa pozval politične stranke, ki kandidirajo na evropskih volitvah v Sloveniji, naj se jasno opredelijo do skrajnih desnih politik ter podajo nedvoumno zavezo o nesodelovanju z njimi.

"Za nas je nesprejemljivo kakršno koli sodelovanje s političnimi skupinami, kot sta ECR ali ID, kot so nesprejemljive politike, ki napovedujejo zavezništva s skrajnimi desnimi silami v Evropskem parlamentu, kar predstavlja najresnejšo grožnjo temeljnim vrednotam EU-ja," je v izjavi za javnost povedal evropski poslanec in podpredsednik SD-ja.

Nemec je obsodil tudi nedavni napad na nemškega evropskega poslanca iz vrst socialnih demokratov Matthiasa Eckeja, ki so ga neznanci v petek v Dresdnu hudo poškodovali med lepljenjem volilnih plakatov.