Foto: BoBo
Foto: BoBo

Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je izrazil prepričanje, da bi bilo treba več narediti na področju socialne Evropske unije. Pri tem je poudaril, da SD pred kapitalom v ospredje postavlja človeka in naravo. "Evropska unija je lahko boljši dom, lahko je močnejša, lahko je odzivnejša in želeli bi si predvsem, da je socialna, varna, inovativna ter tudi zelena," je poudaril Nemec.

SD se je v programu osredotočil na socialni vidik EU-ja in pridobivanje novih virov financiranja za urejanje pomembnih področij, se je strinjala tudi nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš.

V stranki si prizadevajo, da bi se zeleni prehod financiral iz davkov velikih globalnih podjetij, ki delujejo v EU-ju. V SD-ju bi se tako osredotočili na spremembo evropske zakonodaje in poštene davčne stopnje globalnim podjetjem z večmilijardnimi letnimi dobički. "Pri tem dobesedno izkoriščajo krhkost EU-ja za to, da preigravajo, kje so davčne stopnje nižje in kje lahko lažje dobijo več dobička," je dejala.

V naslednjem mandatu Evropske komisije in Evropskega parlamenta Slovenijo čakajo tudi pogajanja o večletnem evropskem proračunu. "Tu potrebujemo ljudi, ki poznajo vzvode EU-ja in poznajo inštitucije. Potrebujemo ljudi, ki vedo, kako se sprejema zakonodaja, kako se sprejema sedemletni evropski proračun in ki bodo za Slovenijo postavili prave teme, torej tiste, ki so za razvoj naše države najbolj pomembne," je pojasnila Kleva Kekuš.

Kot pomemben izziv, s katerim se trenutno spopada Slovenija in več držav EU-ja, so izpostavili tudi stanovanjsko problematiko. Kot je poudaril član predsedstva SD-ja Primož Brvar, je urejena stanovanjska situacija edini način za zagotavljanje dostojanstvenega življenja za vse državljane.

Poleg omenjene trojice so na listi SD-ja še minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek, nekdanja mladinska delegatka pri OZN-ju, sicer pa predstavnica Mladega foruma Lucija Karnelutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, podžupanja Velenja Aleksandra Vasiljević, mednarodna sekretarka stranke in svetovalka ministrice za zunanje zadeve Neva Grašič ter evropski poslanec Milan Brglez.