Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Zaradi varstva osebnih podatkov in preiskave, ki poteka, so na Policijski upravi Maribor potrdili zgolj informacijo, da so bili v marcu obveščeni o sumu groženj na območju ene izmed izobraževalnih ustanov na območju Slovenske Bistrice.

"Na obvestilo smo se nemudoma odzvali in v sodelovanju s šolo in roditelji izvedli prve nujne ukrepe za zagotavljanje varnosti življenja in zdravja ljudi ter varnosti premoženja, ki jih bomo izvajali, dokler oz. če bo to potrebno," so sporočili in dodali, da policisti trenutno nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi morebitnega suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja. "Dodajamo pa, da po dozdajšnjih ugotovitvah ni bilo vnosa orožja v izobraževalno ustanovo," so poudarili.

Preventivne ukrepe so sprejeli tudi na osnovni šoli. Staršem učenk in učencev so v sredo pojasnili, da jih je policija obvestila o besednem obračunu med njihovimi učenci in učenci drugih šol. Dodali so, da so se grožnje pojavile zunaj časa pouka in zunaj šolskih prostorov, a so se kljub temu odločili za preventivno ukrepanje. Po nasvetu zunanjih institucij, na katere so se obrnili, so se odločili, da bo šola do preklica med poukom zaklenjena, pri vhodu v šolo pa bo vsak dan med 5.30 in 17.00 prisoten tudi nekdo od zaposlenih na šoli.

Ob tem so učencem podali navodila, naj se po pouku ne zadržujejo na šoli ali v njeni neposredni okolici. Za učence vozače bo ob tem organizirano tudi varstvo do odhoda avtobusa. Na šoli so ob tem starše učencev pozvali, naj se pogovorijo s svojimi otroki. Kot so napovedali, bodo na šoli poskrbeli tudi za pogovore in ozaveščanje o nesprejemljivosti nasilja in nestrpnosti. Učencem, ki bi potrebovali dodatne individualne pogovore, pa bo na voljo tako razrednik kot šolska svetovalna služba.

Policija ob vsaki grožnji nemudoma izvede vse nujne ukrepe

Z ministrstva za vzgojo in izobraževanje so sporočili, da jih je ravnateljica šole nemudoma obvestila o dogodku. "Po naših informacijah je ravnateljica ustrezno ukrepala, saj je o dogodku, ki se je sicer zgodil zunaj šolskega prostora, nemudoma obvestila policijo," so zapisali. Dodali so, da ministrstvo obsoja vsakršne grožnje z nasiljem in vse oblike sovražnega govora.

"Ravnateljici smo ob tem tudi svetovali, naj o dogodku obvesti starše, vključi svetovalne službe in izvaja druge preventivne dejavnosti. Šola mora v nadaljevanju redno spremljati dogajanje in o morebitnih zaznanih neprimernih ravnanjih o tem takoj obveščati policijo," so še zapisali.

Na policiji medtem pojasnjujejo, da se odzovejo na vsak tovrstni primer in ob prijavi ali zaznavi groženj nemudoma izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ob tem preverijo tudi vse okoliščine in ukrepajo v skladu s pristojnostmi. Napovedali so, da bo o vseh ugotovitvah o konkretnem dogodku po koncu preiskave obveščeno pristojno državno tožilstvo.