V iskanju svobode: 1968–2018

Pod okriljem programa Evropa za državljane – Evropski spomin se bodo partnerji iz Španije, Slovenije in s Poljske vrnili v eno najbolj vznemirljivih let v evropski zgodovini, leto 1968. Projekt V iskanju svobode: 1968 – 2018 je bil zasnovan z željo osvetliti ozadje velikih študentskih protestov in spodbuditi k razmisleku, kaj pomenijo za skupno evropsko preteklost in prihodnost.

Študentski protesti so prišli kot svojevrsten šok za generacijo, ki je trpela za posledicami pomanjkanja in strahu, povezanih z 2. svetovno vojno. O razlogih za ta gibanja se je veliko razpravljalo, kar potrjuje pomen in kompleksnost dediščine. Leto 1968 je bil čas, ko se je na zahodu krepilo blagostanje, vzhod pa je bil priča hitri industrializaciji. V različnih socialno-političnih kontekstih so študentje izražali jasne politične ideje. V Španiji so demonstrirali proti Francovemu vojaškemu režimu, ki je dušil kulturno raznolikost, v Jugoslaviji so zahtevali konsistentno implementacijo samoupravljanja in napadali rigidnost nezasluženih privilegijev, na Poljskem so kritizirali socializem in zahtevali bolj liberalno družbo. Kljub različnim, mestoma nasprotujočim zahtevam in občasnim izbruhom nasilja je študente v različnih evropskih mestih povezalo prizadevanje za svobodo in demokracijo, ki se je odražalo v gibanju za državljanske pravice v Evropi.

Vprašanja, ki jih je odprlo leto 1968, so v mnogočem aktualna tudi danes, ko se soočamo s socialnimi krivicami in kratenjem temeljnih človekovih pravic. Kako nas lahko dogajanje izpred petdesetih let navdihne za iskanje boljše družbe in pravičnejše socialne države?

Projekt V iskanju svobode 1968–2018 povezuje partnerske organizacije: Beletrino, zavod za založniško dejavnost, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Fundacijo solidarnosti Univerze v Barceloni, Hišo srečevanj z zgodovino iz Varšave v sodelovanju z MMC RTV Slovenija, ki zgodovinskemu dogajanju v letu 1968 posveča posebno spletno mesto.

Z organizacijo predavanj in debat, postavitvijo mednarodne potujoče razstave, natečajem na Instagramu, izdajo knjig in spominskimi arhivi bodo pri soustvarjanju projekta pritegnili študentje iz vseh sodelujočih držav.