Ni še znano, kaj je povzročilo eksplozijo. Foto: Reuters
Ni še znano, kaj je povzročilo eksplozijo. Foto: Reuters

"SpaceX lahko potrdi, da se je med pripravami na prižig motorjev rakete pojavila napaka, ki je povzročila uničenje plovila in tovora," je sporočil tiskovni predstavnik podjetja Phil Larson. Kot je sporočila ameriška Nacionalna aeronavtična in vesoljska uprava (Nasa), se je zasebno podjetje SpaceX pripravljalo na poskusno izstrelitev rakete, ki naj bi v vesolje v soboto odnesla izraelski komunikacijski satelit, ki je bil v eksploziji uničen.

Satelit Amos-6 je želel v vesolje poslati Facebook v sodelovanju z družbo Eutelsat Communications, njegov namen pa je bil zagotoviti širokopasovni dostop do spleta za velik del podsaharske Afrike. Satelit je bil po ocenah vreden več kot 200 milijonov dolarjev.

Televizijski posnetki prikazujejo oblak črnega dima, ki se dviguje nad izstreliščem. Eksplozija je stresla stavbe, oddaljene tudi več kilometrov. SpaceX je sporočil, da ni bil v incidentu nihče poškodovan. Iz Nase so sicer sporočili, da nadzorujejo razmere in izvajajo meritve zraka, s katerimi želijo zagotoviti varnost zaposlenih.

Nova doba raket
Podjetje SpaceX želi začeti novo dobo raket, ki se jih da večkrat uporabiti, in cenovno dosegljivih potovanj v vesolje. Z raketo Falcon-9 je že prepeljalo zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Ta raketa je aprila po štirih neuspešnih poskusih varno pristala na ploščadi sredi oceana. Junija 2015 pa je bil v nesreči rakete Falcon-9 ob izstrelitvi tovornega plovila Dragon uničen tovor, namenjen na ISS.

Raketo te vrste so sicer nazadnje uspešno izstrelili pretekli mesec, ko so v orbito poslali japonski satelit. SpaceX, ki je bil ustanovljena leta 2002, je do zdaj uspešno izvedel 30 izstrelitev.