Eden izmed satelitov bo nosil tudi ime slovenske šolarke. Foto: MMC RTV SLO
Eden izmed satelitov bo nosil tudi ime slovenske šolarke. Foto: MMC RTV SLO
Z Galileom v vesolje

Natečaj je lani potekal v 27 članicah EU-ja. Po zmagovalcih iz vseh 27 držav pa se bodo imenovali sateliti, ki jih bodo v naslednjih letih kot del navigacijskega programa Galileo izstrelili v vesolje.

Prva dva, Natalija in Thijs, imenovana po učenki iz Bolgarije in učencu iz Belgije, že krožita okoli Zemlje od lanskega oktobra. Tara bo sestavni del sistema Galileo, ko bodo izstrelili tudi "slovenski" satelit, so za Evropsko komisijo in Evropsko vesoljsko agencijo sporočili iz agencije Media Consulta Slovenija.

Iz Slovenije je na natečaj prispelo 440 risb, Tarino stvaritev z naslovom Vesolje ka-BUM pa je kot najboljšo po več krogih odločanja izbrala nacionalna žirija, ki so jo sestavljali pisateljica in ilustratorka Lila Prap (Lilijana Praprotnik Zupančič), novinar, poznavalec kozmonavtike in direktor Vesoljske tiskovne agencije Vojko Kogej ter Lara Sheppard Kanduč s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Tekmovanje je potekalo od 1. septembra do 15. novembra lani, ime zmagovalke pa so objavili na slovesnosti, ki je bila danes opoldne v ljubljanskem Centru Evropa.

Z Galileom v vesolje