"Naš planet je dobro shajal več kot štiri milijarde let, cenjeni znanstveniki z vsega sveta pa ne poznajo nobene grožnje s koncem sveta leta 2012," so prepričani pri Nasi. Foto: MMC RTV SLO
2012
Prizor iz filma 2012, ki mu je kot glavna ideja služil prav majski koledar in ugibanja, da naj bi bilo decembra 2012 konec sveta. Foto: Kolosej

Tako kot prelomno leto 2000, ko so se napovedi o koncu sveta kar vrstile, je tudi leto 2012 predmet številnih razprav, tako laičnih kot strokovnih, o koncu sveta. Ker se predvsem v ZDA ljudje bojijo, da bo 21. decembra naslednje leto, ko naj bi bilo konec majevskega koledarja, konec sveta, so se pri ameriški vesoljski agenciji Nasa odločili, da govoricam naredijo konec in pojasnijo, kaj se bo 21. decembra 2012 resnično zgodilo.

Majevski koledar se konča, a je to le cikel
Na vprašanje, od kod izvira trditev, da naj bi leto 2012 prineslo konec sveta, pri Nasi odgovarjajo, da se decembra 2012, na zimski solsticij, ko je sonce najbolj oddaljeno od ekvatorja, konča eden izmed ciklov v starem majevskem koledarju. Ker se koledar, ki se je začel 13. avgusta 3113 pred našim štetjem, ne nadaljuje, naj bi to pomenilo konec sveta.

Vendar pa Nasini strokovnjaki pojasnjujejo, da se majevski koledar takrat konča prav tako, kot se gregorijanski koledar vsako leto konča 31. decembra in nadaljuje naslednje leto s 1. januarjem. "Obdobje majevskega koledarja je sicer daljše, a se bo po 21. decembru 2012 začel nov cikel," pojasnjujejo pri Nasi.

Vsemu temu se je pridružilo še prepričanje, da naj bi planet Nibiru oz. planet X, ki so ga odkrili Sumerci, potoval proti Zemlji. Katastrofalno trčenje je bilo najprej napovedano za maj leta 2003, a se takrat ni zgodilo nič, in so novo trčenje in s tem povezan konec sveta napovedali za december 2012.

Film 2012, ki pripovedujejo zgodbo o koncu sveta, so kritiki uvrstili med filme, ki jim znanstveniki namenijo le pomilujoč nasmešek.

Znanstveniki pojasnjujejo, da konca sveta ne bo
Strokovnjaki pri Nasi ob tem zagotavljajo, da se decembra leta 2012 ne bo zgodila nobena katastrofa in da sveta ne bo konec. "Naš planet je dobro shajal več kot štiri milijarde let, cenjeni znanstveniki z vsega sveta pa ne poznajo nobene grožnje s koncem sveta leta 2012," so zapisali na Nasini spletni strani. Ob tem so dodali še, da zgodbice o planetu Nibiru niso resnične, saj bi ga, če bi se tak planet resnično približeval Zemlji, astronomi zaznali.

Na vprašanje, ali je Zemlja v nevarnosti, da jo leta 2012 zadene velik meteor, Nasa odgovarja, da je Zemlja vedno v nevarnosti, da vanjo prileti komet ali asteroid, a da so trčenja izjemno redka. Zadnje tako trčenje je bilo pred 65 milijoni let, povzročilo je izumrtje dinozavrov, a za našo bližnjo prihodnost česa podobnega ne napovedujejo. Nasa je razvila tudi poseben sistem, ki zazna morebitne nevarnosti meteorjev ali asteroidov, a trenutno ni nevarnosti, da bi se zgodilo kaj podobnega.

"Kje je znanost? Kje so dokazi?"
"Za kakršne koli govorice o koncu sveta ali o dramatičnih spremembah leta 2012, kje je znanost? Kje so dokazi? Ničesar ni, obstajajo samo namišljena ugibanja, pa naj gre za knjige, filme, dokumentarne filme ali kaj drugega. Za usodne dogodke, ki naj bi se zgodili decembra leta 2012, ni nikakršnih dokazov," zagotavljajo pri Nasi.