Nasa je takole objavila fotografijo uspešne izstrelitve v Wallopsu na vzhodni obali ZDA. Foto: Nasa
Nasa je takole objavila fotografijo uspešne izstrelitve v Wallopsu na vzhodni obali ZDA. Foto: Nasa
Ladee bo na Luno prišla čez približno mesec dni. Foto: EPA

LADEE (The Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) bo poskusila pridobiti tudi podatke o nenavadnem luninem prahu, ki občasno lebdi visoko nad površjem. Hkrati bo misija testirala tudi novi laserski komunikacijski sistem, za katerega Nasa upa, da ga bo uporabila v prihodnjih misijah. Laserji lahko prenašajo podatke na nivojih, ki motijo običajne radijske frekvence.

LADEE, ki so jo v vesolje izstrelili z raketo Minotaur V, bo na Luno prišla čez približno mesec dni, še nadaljnji mesec dni pa bo potreben za priprave na sam začetek raziskovanja, ki bo trajalo tri mesece.

Luna ima eksosfero
Po besedah znanstvenice Sarah Noble, ki sodeluje v odpravi, bi lahko tokratna odprava presenetile številne, ki so odrasli v prepričanju, da Luna nima atmosfere, poroča britanski BBC. "A jo ima, samo je zelo zelo redka. Tako redka je, da je posameznih molekul le nekaj in so med seboj tako oddaljene, da med seboj nimajo stika."

Kot pojasnjuje, gre za t. i. eksosfero, ki jo ima tudi Zemlja, vendar pa je veliko bolj oddaljena, je zunaj orbite Mednarodne vesoljske postaje, medtem ko je na Luni takoj nad površjem. Znanstveniki raziskujejo tovrstno ozračje tudi zato, ker je to dejansko najpogostejša oblika atmosfere v sončnem sistemu. Imajo jo tudi Merkur in druge lune velikih planetov ter celo nekateri veliki asteroidi.

Lunin prah je še eden izmed pojavov, ki že desetletja razvnema strokovnjake. Astronavti misije Apollo so poročali o difuznem siju nad obzorjem, ki se je pojavil tik pred sončnim vzhodom. Po nekaterih predvidevanjih naj bi ta sij povzročili naelektreni delci prahu, ki jih z Luninega površja dvigne ultravijolična svetloba s Sonca. To idejo bo zdaj preverjala tudi LADEE.

"Zemeljski prah je kot prašek, na Luni pa gre za zelo grobo zmes. Kar nekako zloben je, saj najde pot v opremo, " pojasnjuje Butler Hine, vodja projekta, in ob tem dodaja, da je prav to ena izmed velikih težav raziskovanja Lune: kako oblikovati opremo, da bo "odporna" proti luninemu prahu.