Foto: Twitter Nataša Pirc Musar
Foto: Twitter Nataša Pirc Musar

Prireditev letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je zbrane tudi nagovorila, so sporočili iz zveze.

Predsednica je zbranim čestitala za osvojene uspehe in poudarila, je pravi smisel tekmovanj predvsem v osebnostni rasti.

"Večjo vrednost od osvojene nagrade imajo možnosti, da izmerimo svoje znanje, dobimo motivacijo in zagon, da postanemo še boljši, osvojimo več znanja, spoznamo nove, podobno misleče ljudi raziskovalnega duha ter sklepamo in gojimo prijateljstva," je sporočila mladim.

Po njenem prepričanju je izredno pomembno, da najprej sebi, nato pa drugim dokažemo, da se znamo potruditi za to, kar nam je všeč, in da tudi takrat, ko so izzivi nekoliko težji in na videz nepremagljivi, v sebi poiščemo moč, da jih premagamo.

Poudarila je še pomen spoštovanja sotekmovalcev, hvaležnosti tistim, ki nas učijo, poštenosti in spoštovanja pravil. "To, kar dosežemo s svojim trudom – pa naj bo to znanje ali pošten odnos do sočloveka –, nas oblikuje in bo za vedno naše. Prepričana sem, da je to najdragocenejša nagrada, ki jo lahko osvojimo v življenju," je še dejala.

Zahvalo je namenila tudi staršem, mentorjem in učiteljem mladih ter Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, ki že več kot 75 let navdušuje mlade za vstop v svet tehničnih veščin in naravoslovnih ved.

Prireditev zveza organizira v čast najuspešnejšim mladim, ki so se z znanjem, sposobnostmi, inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in na srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji zveze.

Na dogodek je bilo vabljenih več kot 1300 šolarjev, mentorjev, staršev in drugih gostov. Gre za tekmovalce, ki so dosegli zlata priznanja na različnih tekmovanjih in na srečanju mladih raziskovalcev.

Med razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo priznanj so za popestritev skrbeli nadarjeni mladi, ki jih je ZOTKS izbral na natečaju.

V Cankarjevem domu je potekala tudi aleja fakultet in organizacij, kjer so se predstavile tehniške, naravoslovne in druge fakultete, nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so predstavljali zvezo, so še sporočili iz zveze.

Tekmovanj iz znanja, ki jih organizira ZOTKS, se na osnovni ravni vsako leto udeleži več kot 50.000 učencev iz vseh osnovnih in srednjih šol, nekaj tudi s fakultet.

Nagrade mladim talentom