Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Foto: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

S tem odprtjem se bo po navedbah ministrstva začelo novo poglavje v prizadevanjih za povečevanje digitalne vključenosti in pomoči digitalno manj pismenim ljudem oziroma nadaljevanje izobraževanja in usposabljanja ter širjenja vedenja o neštetih koristih uporabe digitalnih tehnologij.

"Vedno več storitev je digitalnih. Pričakujemo, da jih bodo ljudje tudi uporabljali digitalno, zavedamo pa se, da marsikdo še nima ustreznih digitalnih znanj in kompetenc," je ob odprtju točke v prostorih OZS-ja v Mariboru povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Svetovalci bodo na voljo vsem s težavami pri uporabi digitalnih storitev

Na ministrstvu podpirajo vrsto usposabljanj na tem področju za vse generacije, a po njenih besedah vedo, da z njimi ne morejo pokriti vseh vsebin in doseči vseh ljudi. "Zato smo si želeli imeti takšne točke, kjer bodo svetovalci na voljo vsem, ki bodo imeli kakršno koli težavo ali bodo potrebovali pomoč," je dejala ministrica.

To po njenih besedah velja tako za posameznike kot podjetja. "Tudi nekdo, ki morda je digitalno pismen, a ne ve točno, kako lahko reši določeno zadevo, naj pride sem in mu bodo pomagali," je še povedala.

Na informacijskih točkah bodo posebej za to usposobljeni svetovalci obiskovalcem na razumljiv način svetovali in praktično pomagali pri uporabi elektronske osebne izkaznice in mobilne aplikacije, prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju ter dostopu do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si.

Prav tako bodo svetovali pri dostopu do in uporabi portalov, kot so eUprava, Spot, zVem, eDavki, ter dostopu do elektronskih storitev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Uporabniki digiinfotočke bodo lahko med drugim pridobili informacije glede dostopa do elektronske zemljiške knjige, uporabe elektronske vinjete in osnov kibernetske varnosti.

"Večina digiinfotočka je v prostorih območnih obrtno-podjetniških zbornic oziroma na frekventnem območju z veliko pretočnostjo ljudi in zagotovljenimi parkirišči, hitrim internetom, opremljene so tudi z e-gradivi in drugimi informativnimi materiali, večina jih je opremljenih tudi z dostopom za gibalno ovirane," pravijo na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak je pojasnil, da je OZS v projektu videl priložnost, da se predstavi javnosti kot organizacija, ki ne skrbi le za podjetja, ampak ima tudi širši družbeni prispevek. "Obenem želimo prispevati k temu, da bodo ljudje digitalno bolj izobraženi," je dejal.

Po njegovih besedah je tovrstna pomoč koristna tudi za obrtnike in podjetnike. "Tudi ti potrebujejo digitalno pismenost. Vsi moramo težiti k temu, da razmišljamo o brezpapirnem poslovanju, ki se v tem trenutku zdi še nedosegljivo, a vendarle obstajajo vsa orodja in mehanizmi, da to dosežemo. Upam, da bodo obrtniki in podjetniki zaznali to priložnost in se na teh digitočkah tudi izobraževali," je še povedal.

Točke bodo odprte vsaj pet dni v tednu

Digiinfotočke bodo odprte vsaj pet dni v tednu, vsaj tri dni dopoldne in dva dni popoldne. Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, bodo svetovanja na voljo tudi v italijanskem oz. madžarskem jeziku.

Naslednjih 160 infotočk bodo odprli 13. novembra. Do konca prihodnjega leta bo tako po načrtih ministrstva po državi delovalo 222 točk, in sicer v vsaki občini po ena, več pa jih bo v nekaterih mestnih občinah.

V Mariboru bodo na primer na voljo štiri takšne točke, ne le v središču mesta, ampak tudi v Brezju in Bresternici.