Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Projekt e-CREAM, ki združuje 30 bolnišnic iz devetih držav, med njimi sta tudi dve slovenski – bolnišnici Izola in Jesenice, kot vodilni slovenski partner pa je vključen tudi UKC Maribor –, se ukvarja z vprašanjem, kako optimizirati delovanje urgentnih centrov. Cilj projekta je razviti orodje, ki bo s pomočjo umetne inteligence zajemalo medicinske podatke, jih analiziralo in na podlagi tega pomagalo predvideti pravilno ukrepanje.

Umetna inteligenca sicer ne bo nadomestila zdravniških odločitev, temveč bo podala celostno sliko, razlaga vodja urgentnega centra UKC-ja Maribor Gregor Prosen: "To orodje bi znalo prepoznavati vzorce, na podlagi katerih se zdravniki odločamo, in seveda posledično primerjati in opozoriti, kje bi bila mesta za izboljšave," je pojasnil.

Petletni projekt bo omogočil raziskovanje, je dejal vodja konzorcija Guido Bertolini. "Cilj projekta je razvoj novih rešitev, predvsem IT-rešitev za zajemanje podatkov iz elektronskih evidenc. Razvijamo različne algoritme, temelječe na umetni inteligenci, ki so sposobni interpretirati medicinske zapiske o bolnikih in iz njih izluščiti informacije, ki so potrebne," je pojasnil za Radio Slovenija.

Ob starajoči se populacij gre pri tem predvsem za orodje, ki bo v pomoč pri organiziranju delovnih procesov. "Tako da se s temi modernimi digitalnimi orodji želimo poslužiti tega, da bi bolje razdelili paciente, predvsem pa, da bi jim lahko dali oskrbo, ki jo na individualni ravni potrebujejo," je dejal Prosen, ki ob tem ugotavlja, da je razvoj urgentnih centrov v Evropi heterogen. Spoprijemajo se s podobnimi izzivi, tehnične zmožnosti centrov pa so različne, zato bo ta projekt vse postavil na večji skupni imenovalec.