Sojuz je pristal v kazahstanskih stepah malo pred drugo uro zjutraj po krajevnem času. Foto: Reuters
Sojuz je pristal v kazahstanskih stepah malo pred drugo uro zjutraj po krajevnem času. Foto: Reuters

Sojuz je domov pripeljal ruska kozmonavta Aleksandra Kalerija in Olega Skripočko ter ameriškega astronavta Scotta Kellyja.

V Kazahstanu, nekaj kilometrov severovzhodno od mesta Arkalik, so pristali malo pred drugo uro zjutraj po krajevnem času, kjer jih je pričakala reševalna ekipa, ki jim je najprej pomagala, da se izkrcajo in znova privadijo na težnost, nato pa so Kalerija in Skripočko pospremili v vesoljski vadbeni center Gagarin zunaj Moskve, Kelly pa je takoj dopotoval domov v Houston, so sporočili iz Nase.

Trojica je v vesolje odpotovala 8. oktobra lani, v vesolju pa so preživeli 159 dni (od tega 157 na mednarodni vesoljski postaji). Naslednja odprava na ISS je predvidena za 29. marec, ko bodo v vesolje odpotovali Nasin astronavt Ron Garan ter Rusa Andrej Borisenko in Aleksander Samokutjajev. Omenjena trojica se bo tako pridružila Dmitriji Kondratijevu, Paolu Nespoliju in Catherine Coleman, ki se bodo na Zemljo vrnili čez predvidoma tri mesece.

Med bivanjem v vesolju so člani odprave opravili več kot 150 mikrogravitacijskih poskusov, in poskusov s področja biologije, biotehnologije, fizike in podobnega, so še zapisali pri Nasi.