Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Družinska zdravnica v ZD-ju Ljubljana Nena Kopčavar Guček je med nasveti za preprečevanje raka naštela tudi izogibanje ionizirajočemu sevanju in drugim snovem iz okolja, spremljanje telesne teže, ogibanje soncu in redno gibanje. Priporoča tudi udeleževanje na preventivnih pregledih na delovnem mestu in pri osebnem zdravniku ter v nacionalnih programih ter cepljenje proti HPV-ju in hepatitisu B, ki v 20 odstotkih lahko povzroči raka jeter, je povedala na novinarski konferenci.

"Predvsem pa opazujmo svoje telo," je pozvala. Svetuje pozornost na vse spremembe telesa, nenavadne oblike, zatrdline in asimetrije, ki se pojavijo ter na kri v urinu, na blatu ali izločkih iz črevesa, saj tam "nima kaj iskati".

Moški, starejši od 50 let, naj bodo še posebej pozorni na nenavadne motnje uriniranja, inkontinenco, bolečine v spodnjem delu trebuha in v presredku, saj to pripomore k zgodnejšemu odkrivanju raka prostate. "Povišana temperatura, nočno potenje, vse nenavadne spremembe telesne teže, ki jih nismo povzročili namenoma ali vsaj zavestno, so lahko razlog za to, da stopimo po nasvet k zdravniku," je dodala.

Rak želodca je četrti najpogostejši rak v svetovnem merilu

Raka je mogoče z zdravim življenjskim slogom v 30 odstotkih preprečiti, tretjino rakov pa je mogoče zelo uspešno zdraviti, če jih odkrijejo pravočasno. Spomnila je, da se presejalnim programom pridružuje projekt presejanja in zdravljenja okužbe z bakterijo Helicobacter pylori za preprečevanje raka želodca (Togas). "To je bakterija, ki je izjemno odporna in edina preživi v zelo kislem okolju želodca," je pojasnila Kopčavar Guček. Ocenjujejo, da lahko bakterija v od dveh do štirih odstotkih povzroča raka želodca.

Rak želodca je namreč četrti najpogostejši rak v svetovnem merilu, pogostejši so le pljučni rak, rak danke in debelega črevesja in rak jeter. V Sloveniji sicer letno zaznajo približno 470 primerov raka na želodcu, zaradi tega raka pa letno umre 350 ljudi, petletno preživetje pa je 30-odstotno.

V projektu Togas bodo zato naključno izbrali 6000 asimptomatskih državljank in državljanov, starih od 30 do 34 let, ki jih bodo povabili na testiranje na bakterijo Helicobacter pylori. Opravili bodo odvzem krvi, tisti s pozitivnim izvidom pa bodo nato opravili še dihalni test, s katerim bo dokončno potrjena prisotnost bakterije v želodcu. Pozitivnim bo osebni zdravnik predpisal 14-dnevno zdravljenje s kombinacijo antibiotikov in zdravil za zniževanje želodčne kisline.

Za okužbo z bakterijo h. pylori je sicer značilna bolečina v zgornjem delu trebuha, v žlički, občutek kisline v ustih, lahko je prisotna slabost. Zdravniki pa okužbo prepoznajo, če ob terapiji z zdravili za zmanjševanje želodčne kisline ni izboljšanja. Okužba se prenaša s slino, torej ob hranjenju z istim priborom, pitjem iz iste skodelice, uporabi iste zobe krtačke in s poljubljanjem.